Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Комісія РОДА

Чи варто передавати історичні пам’ятки у власність громади Дубна?

Щоб дати відповідь на це питання, у наше місто приїхали депутати Рівненської обласної ради.

Як відомо,15 січня 2021 року Дубенська міська рада прийняла рішення №190, яке містить звернення до Рівненської обласної ради депутатів щодо передачі усіх об’єктів, які перебувають на балансі Заповідника і є спільною власністю територіальних громад Рівненської області, до комунальної власності територіальної громади міста Дубно.

У Дубні побувала постійна комісія з економічних питань та комунальної власності Рівненської обласної ради

Аби з’ясувати, чи має під собою таке рішення міських депутатів раціональне підгрунтя і чи пішла б на користь об’єктів історико-культурної спадщини зміна власника, 18 березня 2021 року у Дубні побувала постійна комісія з економічних питань та комунальної власності Рівненської обласної ради. Депутати оглянули пам’ятки національного та місцевого значення, які були передані у власність місту протягом 2017-2020 років, оцінили їхній технічний стан і перспективи проведення ремонтно-реставраційних робіт. Депутатський маршрут проліг до будинку контрактів та синагоги.

Будинок контрактів 1
Будинок контрактів 2
Будинок контрактів

Дубенська синагога 1
Дубенська синагога 2
Дубенська синагогаoga

Опісля комісія побувала у Державному історико-культурному заповіднику м.Дубна, де під час короткого брифінгу для місцевих ЗМІ були озвучені враження після відвідин деяких об’єктів, які нині знаходяться у власності міста.
«Ми розчаровані побаченим, – резюмував голова постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Рівненської обласної ради Андрій Пехотін. – На об’єктах, переданих місту протягом 2017-2020 років виконано мізерний обсяг ремонтних робіт. Як ми розуміємо, йде лише розробка проєктно-кошторисної документації на окремих пам’ятках, а поки що вони руйнуються. Ми б хотіли, щоб нарешті запрацював ЗАГС, щоб не потрапляла дощова вода крізь дах у синагогу, щоб витримали випробування часом стіни маєтку графині Шувалової»
Комплекс будівель економії графині Шувалової 1
Комплекс будівель економії графині Шувалової 2
Комплекс будівель економії графині Шувалової

Андрій Пехотін сказав, що побачене у Дубні ще стане предметом обговорення на засіданні, однак, як голова комісії, він повідомив, що не бачить перспективи передачі решти об’єктів культурної спадщини, яка знаходиться на балансі Заповідника, у власність міста.
«Адже це – культурне надбання не лише міста, але й області та України в цілому, і ми маємо його зберегти для наступних поколінь», – підсумував Андрій Пехотін
На жаль, з обіцяного кілька років тому майже нічого не було зроблено

Нинішній заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський був у числі тих депутатів, які у свій час голосували за передачу 3-х історичних пам’яток у Дубні у власність громади міста. І він чітко пам’ятає обіцянки щодо повернення до життя синагоги, маєтку графині Шувалової. На жаль, констатував він, з обіцяного майже нічого не зроблено.
«Тому я буду просити комісію, аби вона обмежилась тими 3 об’єктами, які були передані місту протягом 2017-2020 років. Якщо їх належно відремонтують і до цього будуть залучені, як нам сьогодні пообіцяв міський голова, спонсори, меценати. міжнародні фонди, гранти та бюджети різних рівнів, – тоді можна буде повернутись до розгляду питання доцільності передачі пам’яток історії, які знаходяться на балансі Заповідника у власність громади міста», – зауважив Олексій Бучинський
Водночас депутати Рівненської обласної ради висловили задоволення результатами діяльності Державного історико-культурного заповідника м.Дубна, колектив якого навіть у період пандемії зумів зберегти свій статус перлини Волинського краю.

P.S.
Питання власності та збереження культурних пам’яток Дубенщини, а також співпраці міської влади та Заповідника м. Дубно піднімалося і висвітлювалося неодноразово в наших попередніх публікаціях. А ми й надалі будемо продовжувати інформувати вас про нашу діяльність в цьому напрямку та перебіг подій. Слідкуйте за анонсами!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 листопада працюємо з 9:00 до 17:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ