Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Представники українських та польських громад

День Європи у Дубенському замку

У тому, що Дубно з кожним роком все більше набуває рис європейського міста, є старання і заслуга колективу Державного історико-культурного заповідника. Тому не випадково цьогоріч локацією відзначення Дня Європи на міжнародному рівні керівництво Рівненської області обрало родове гніздо князів Острозьких – потужної династії, яка у свій час здобула шану та авторитет у Європі.


«Так склалося, що важливі європейські інтеграційні процеси, як правило, відбуваються у столиці України. Голова Рівненської облдержадміністрації поставив ціль перенести їх у прекрасне місто Дубно, у замок. Адже ця фортеця за свої 529 років ніколи не була взята штурмом, і в наші дні залишається прикладом стійкості, демократичності, мужності, толерантності і високої культури. Тому сьогодні День Європи відзначається у нас», – сказав, відкриваючи офіційну частину свята, директор Заповідника Леонід Кічатий.

Саме задля зміцнення підвалин європейської родини на рівні громад зібрались минулої неділі у замку поважні гості – представники іноземних посольств та консульств, народні депутати України, керівники територіальних громад Дубенщини та Польщі.

Віталій Коваль
«Ми зараз є свідками унікального переформатування не тільки української економіки, але й світової. Адже переходимо до нового устрою під назвою регіоналістика, коли горизонтальні зв’язки територіальних громад однієї області поєднують їх із сусідніми країнами, їхніми регіонами, створюючи нові системи і нові успіхи», – відзначив історичність моменту голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль.

Віддає належне колективу Заповідника Українська Православна церква. З рук архієпископа Рівненського та Острозького Іларіона Леонід Кічатий отримав Благословенну грамоту від митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

Іларіон вручає грамоту Кічатому
Не приховували свого задоволення від напрацювання нових міжнародних контактів, які у подальшому сприятимуть входженню України до європейської спільноти, теплій зустрічі з нашими європейськими друзями й ті, кого виборці делегували представляти їхні інтереси у найвищому законодавчому органі. Зокрема, народний депутат України Олександр Аліксійчук назвав Дубно другим (після Рівного) центром, де відбуваються важливі євроінтеграційні заходи.

День Європи це і День дружби. Приємно було почути від поважних гостей з Чехії, Латвії, Польщі та Хорватії слова про те, що вони вважають Україну невіддільною частиною Європи і дуже хочуть бачити нашу державу рівноправним членом Євросоюзу. Про це говорилиу своїх виступах Генеральний консул Республіки Польща у м. Луцьку Славомір Місяк, Почесний консул Республіки Хорватія у Західному регіоні України Віталій Запухляк, Надзвичайний та Повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, заступник Генерального консула Чеської Республіки у м. Львові Владімір Кадлец.

Представники громад
Спільні проєкти, ідеї та партнерство. Відтепер керівники семи територіальних громад Дубенського району співпрацюватимуть з гмінами Седлецького повіту Мазовецького воєводства Республіки Польща. Про це свідчать меморандум та листи намірів, які вони підписали у Дубенському замку у рамках відзначення Дня Європи. Документ передбачає  підписання договору про співробітництво у культурній та освітній сферах, а також запозичення досвіду управління та створення безпекового середовища у громаді.

Підписання міжнародних договорів
Голова громади Котунь у Польщі Гжегож Гураль, який активно сприяє налагодженню дружніх контактів між українськими та польськими громадами, назвав цей момент історичним, адже віднині половина гмін Седлецького повіту підписала договір з такою ж кількістю громад Дубенського району. І це лише початок співпраці, адже пан Гжегож уже має підтвердження від решти гмін повіту про бажання своїми партнерами бачити громади Дубенщини.

У День Європи на гостей замку чекали приємні сюрпризи у вигляді нових експозицій та виставок. Найперше це відкриття постійно діючої виставки «Скарби наші духовні» у Надбрамному корпусі, де майже усі роботи виконані майстрами-реставраторами Заповідника. Висока духовна атмосфера в оновленій каплиці святого пророка Іллі, задумливий силует ієромонаха Арсенія, який у своїй келії пише Дубенське Четвероєвангеліє, рідкісна експозиція старовинних ікон ХVІ- ХІХ століть – усе це зусиллями колективу та за підтримки обласної влади вдалось зробити впродовж кількох місяців.

Презентація нової експозиції ікон
«Дуже приємно допомагати тим, хто готовий скористатись цією допомогою», – зауважив голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль . – Ми бачимо, як активно працюють керівництво, колектив Заповідника. За нашого сприяння, підтримки Президента України Дубенський замок включений у програму «Велика реставрація». Після реставрації  бальної зали, банкетної зали, ми зможемо з честю і гідністю запрошувати наших колег і друзів з інших країн та регіонів на Дубенський бал! Впевнений, що це буде щось феєричне!»


День Європи у Дубенському замку завершував концерт регі-гурту «The Lions» з м.Вроцлав. Його виступу, який транслювався он-лайн, посприяло Генеральне Консульство Республіки Польща у м.Луцьку.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ