Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Що вдалося реалізувати.

Що вдалося реалізувати колективу Заповідника міста Дубна за кілька місяців 2021 року та плани на майбутнє

В минулій статті ми розповіли вам історію створення та розвитку Державного історико-культурного заповідника міста Дубна: що передувало цьому, передісторію створення та що було зроблено для збереження та популяризації історико-культурної спадщини Дубенщини протягом 28 років.

Пройдено доволі тернистий, але водночас успішний шлях у справі збереження історичної спадщини Рівненщини, розвитку туризму, реалізації транскордонних проєктів. Колективу є чим пишатись.
Однак директор установи Леонід Кічатий не перестає переконувати себе і своїх колег: ми знаходимось лише на початку «епохи ренесансу Заповідника» і попереду нас чекають нові вершини, яких мусимо досягти. А ще Леонід Святославович не втомлюється повторювати: ми маємо бути найкращими!
Про те, що вдалося реалізувати колективу установи за кілька місяців 2021 року та яких вершин вдалось досягти вже у цьому році, читайте далі.

У квітні 2021 року Заповідник презентував театралізований проєкт «Шлюб за добу»

Шлюб за добу.
Театралізоване дійство відбувається у романтичній атмосфері нещодавно відновленої Тронної зали.

Справжню середньовічну казку, в якій одружуються особи княжого роду, для наречених створили працівники Заповідника, які дуже вдало вжились у свої ролі, а присутність на церемонії укладення шлюбу подружжя князів Острозьких додала неперевершеного колориту та шарму пілотному проєкту. Нині бажання відчути атмосферу княжої доби, зробити пам’ятним на все життя день одруження, виявляють все більше молодят нашого регіону.

16 травня була відкрита постійно діюча виставка «Скарби наші духовні»

День європи.

У День Європи
16 травня 2021 року була відкрита постійно діюча виставка «Скарби наші духовні» у Надбрамному корпусі Дубенського замку, де майже усі роботи виконані своїми ж майстрами-реставраторами.

Капличка святого Іллі
Ієромонах Арсеній
Скарби наші духовні

Висока духовна атмосфера в оновленій каплиці святого пророка Іллі, задумливий силует ієромонаха Арсенія, який у своїй келії пише Дубенське Четвероєвангеліє, рідкісна експозиція старовинних ікон ХVІ- ХІХ століть, надгробна плита княгині Анни-Луїзи Ходкевич, внучки Василя-Констянтина Острозького – єдиний на території України надгробний пам’ятник князів Острозьких в імітованій поховальній капличці, масивний латунний п’ятисвічник 1575 року, експозиція церковних дзвонів, оздоблених рослинним орнаментом та ликами святих – все це скарби наші духовні.

Керівниками ОТГ Дубенського р-ну було підписано меморандум про співпрацю з гмінами Седлецького повіту Мазовецького воєводства Республіки Польща

День європи 2
Цьогоріч локацією відзначення Дня Європи на міжнародному рівні керівництво Рівненської області обрало родове гніздо князів Острозьких – потужної династії, яка у свій час здобула шану та авторитет у Європі.

Ми стали свідками справді історичної події: керівники територіальних громад Дубенського району підписали меморандум про співпрацю з гмінами Седлецького повіту Мазовецького воєводства Республіки Польща. Як це було – дивіться в нашому відеосюжеті.


Документ передбачає співробітництво у культурній та освітній сферах, а також запозичення досвіду управління та створення безпекового середовища у громаді.

Заповідник став каталізатором комунікацій між територіальними громадами України та Польщі, провівши міжнародний «круглий стіл»

Круглий стіл 2021
Саме Заповідник став каталізатором комунікацій між територіальними громадами України та Польщі, провівши «круглий стіл» на тему «Міжнародне партнерство громад України та Польщі», у якому взяли участь голови територіальних громад з різних регіонів України, представники громади Kotuń (Польща) і ЮНЕСКО.

Ця зустріч стала визначальною у започаткуванні міжнародного співробітництва між Україною та Польщею на рівні громад.

Невдовзі у Дубенському замку також буде створено музей Героя України, патріарха українських замків Бориса Возницького

Возницький. Фотовиставка

«Цеглинку» у його побудову заклали під час культурно-мистецьких заходів з нагоди 95-річчя нашого славетного земляка – було створено музейну кімнату Бориса Возницького, а нещодавно Орест Ших, викладач кафедри реставрації творів мистецтва Національного університету «Львівська політехніка» передав Заповіднику малу скульптурну форму – бюст Б. Г. Возницького, зроблений з гіпсу на підставці з граніту.

Борис Возницький
Борис Возницький 2
Борис Возницький 3

Про плани на майбутнє

  • У планах, зокрема, проєкт, який дозволить у 2022 році перемістити традиційний щорічний пленер (організатором якого виступає польська сторона) з гміни Котунь у Заповідник, де до виставки долучаться українські художники
  • Під час свого першого візиту до Дубна у березні цього року новопризначений Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Славомір Місяк обговорив з директором Заповідника Леонідом Кічатим тему створення на базі колишнього краєзнавчого музею українсько-польського культурного центру імені відомого польського просвітителя, історика, економіста Тадеуша Чацького
  • До цьогорічного ювілею замку колектив поставив перед собою доволі амбітне завдання – виготовити факсимільне видання Дубенського Четвероєвангелія. Адже ця безцінна книга забронювала Дубну почесне місце у переліку тих міст, де були створені найдавніші рукописні пам’ятки в історії не лише України, але й Східної Європи
  • Особливі надії дубенські музейники пов’язують із входженням Дубенського замку до президентської програми «Велика реставрація». Реставрація бальної та банкетної зал палацу князів Любомирських дасть можливість з честю та гідністю запрошувати колег і друзів з інших країн та регіонів на Дубенський бал. І це буде справді щось неповторне та феєричне!
А мета до якої йде колектив Державного історико-культурного заповідника міста Дубна протягом 28 років своєї діяльності, стане ще ближчою. Вона загальновідома – заслужити від держави статус Національного.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ