Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Тараканівський форт. Читання

Заповідник міста Дубна став співорганізатором краєзнавчих читань на Дубенському форту

«За нашу і вашу свободу» – краєзнавчі читання під такою назвою відбулись 6 липня 2021 року на території Дубенського форту-застави (Тараканівського форту). Захід, співорганізаторами якого стали Дубенська міська рада та Державний історико-культурний заповідник м. Дубно, присвячений 101-й річниці Варшавського договору.

Як відомо, цей документ, який увійшов в історію ще як договір Пілсудський-Петлюра, являв собою політичну та військову конвенції, підписані представниками Польщі та Української Народної Республіки. Згідно із цим договором, польський уряд Юзефа Пілсудського відмовився від намірів розширити територію Польщі до кордонів Речі Посполитої 1772 року та визнав незалежність УНР.

Саме тут у липневі дні 1920 року польські частини героїчно протистояли навалі більшовицьких військ


Дубенський форт не випадково став у цей день місцем проведенням краєзнавчих читань на тему боротьби за незалежність двох братніх народів. Адже саме тут у липневі дні 1920 року польські частини 18-ї дивізії генерала Краєвського та запасний батальйон 50-го піхотного полку майора Віктора Матчинського героїчно протистояли навалі більшовицьких військ, зокрема, Першої кінної армії Будьонного. Облога форту тривала 14 днів.

750 жовнірів Війська Польського під орудою майора Матчинського знищили понад 1 тисячу військових російської армії. У запеклих боях за форт-заставу загинуло 680 польських військових. За героїзм, проявлений у цих боях, майор Матчинський удостоївся найвищого в історії Польщі військового ордена «Virtuti Militari» з рук маршала Юзефа Пілсудського. Це військове протистояння, як визнають історики, стало одним із ключових на шляху Польщі до здобуття незалежності.

Тадеуш Кшонтек
Цікавий історичний екскурс в овіяні легендами роки для присутніх на заході здійснив науковий працівник відділу історії Заповідника Іван Касянчук. Особливий інтерес деталі та подробиці подій столітньої давності викликали в членів польської делегації, які представляли Малопольське воєводство (Województwo małopolskie), зокрема, в істориків-реконструкторів майора Збігнєва Бужинського та доктора Рішарда Саперая. Вагомий внесок в історичні дослідження подій оборони Дубенського форту польськими жовнірами зробив професор Варшавського університету та викладач Острозької академії Тадеуш Кшонстек, який теж виступив перед аудиторією
Нагорода
Нагорода 2

Співорганізатори краєзнавчих читань вручили польським друзям пам’ятні сувеніри. Наші добрі сусіди відзначили спеціальними медалями тих, хто на Дубенщині опікується вшануванням пам’яті полеглих жовнірів.

Поклали квіти на могили польських оборонців
У цей день учасники заходу поклали квіти на могили польських оборонців форту, які героїчно боролись і загинули у боях проти Червоної армії радянської Росії.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ