Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Виставка до 30-річчя Незалежності України

Дубенський замок в історичному вимірі 30-річчя Незалежності України

Заповідник міста Дубна – майже ровесник Незалежної України. А відбудова і розвиток головної історико-культурної пам’ятки установи і його перлини – Дубенського замку- йшла, можна сказати, паралельним курсом із становленням нашої суверенної держави. Ось чому у колективі Заповідника й виникла ідея відобразити найбільш значимі етапи цього історичного процесу саме в рамках відзначення 30-річчя Незалежності України. Реалізували задум 20 серпня відкриттям банерної виставки у залі палацу князів Любомирських.

Про непростий шлях розвитку Дубенського замку – від занепаду до входження у почесний перелік «Семи чудес України»

Виставка до 30-річчя Незалежності України 2
Виставка – свого роду підсумок тривалого і доволі тернистого шляху, який торував колектив дубенських музейників з кінця 80-х – початку 90-х років минулого століття і до сьогодення, аби не втратити історичну перлину волинського краю, наростити туристистичний потенціал Дубенського замку, зрештою, вивести його у почесний перелік «Семи чудес України».

Відкриваючи виставку «Дубенський замок у ретроспективі 30-річчя Незалежності України», завідувач відділу історії Заповідника м.Дубна Юрій Пшеничний виокремив два періоди цього історичного відрізку. У першому з них, на початку 90-х років минулого століття, над колишньою резиденцією князів Острозьких витало гамлетівське «бути чи не бути».

Становлення замку як історико-культурного комплексу і наукової установи

Виставка до 30-річчя Незалежності України 3
І треба віддати належне першому директору Заповідника Петру Смоліну, який в умовах перебудови, певного хаосу та рейдерства зумів зберегти замок як цілісний об’єкт історико-культурної спадщини. Колишній керівник установи поділився спогадами про непрості для історичної пам’ятки часи, коли у палаці князів Любомирських протікав дах, обсипалась ліпнина у бенкетній залі, знищувався добротний паркет…Колективу Заповідника доводилось вручну виконувати чимало робіт, щоб не допустити руйнування палацу. Петро Смолін подякував усім, хто працював і нині працює у замку, душею вболіває за його майбутнє.

Виставка до 30-річчя Незалежності України 4
Ретроспективний погляд в минуле замку окреслює ще один період, який по праву можна охарактеризувати, як час становлення його як історико-культурного комплексу і наукової установи. Його відлік почався з 2007 року і триває донині. Особливо продуктивними у цьому сенсі були 2011-2013 р.р., протягом яких були відкриті основні експозиції у палаці князів Любомирських. Нині замок також займає чільне місце в промоції різних інноваційних проєктів
Виставка до 30-річчя Незалежності України 5
Леонід Кічатий, який очолив установу 2011 року і з яким колектив досяг найвищих здобутків, на відкритті виставки висловив великі сподівання щодо реалізації президентської програми «Велика реставрація», яка дозволить продовжити відновлення палаців князів Любомирських та Острозьких.

Виставка до 30-річчя Незалежності України 6
У цей же день виставку оглянули заступник голови Рівненської облдержадміністрації Сергій Гемберг, голова Дубенської райдержадміністрації Всеволод Пекарський та помічник міського голови Дубна Микола Ткачук. Запрошуємо і вас на матеріалах виставки простежити й оцінити непростий та водночас славний шлях Дубенського замку у ретроспективі 30-річчя Незалежності України!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 листопада працюємо з 9:00 до 17:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ