Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Фотовиставку організували кримські татарки

Крим – наш. Про це ще раз нагадує фотовиставка в Дубенському замку

До розвалу Союзу тема депортації кримських татар з історичної батьківщини була наче «терра інкогніта». І лише з 1991 року, коли корінний народ Кримського півострова почав повертатись на рідну землю, піднялась завіса засекреченості та відвертої брехні, яку до кінця не наважувались підняти ще з епохи сталінізму.

А правда така. Протягом 18-21 травня 1944 року кримськотатарський народ, який був звинувачений сталінським режимом у нібито масовому співробітництві з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, насильно виселили на Урал та в Центральну Азію. Під час депортації та в перші після неї роки загинуло 46% кримських татар.

Фотовиставку організували кримські татарки 2

Фотовиставку організували кримські татарки
«Ці жахіття в травні 1944-го ще донедавна називали масовою депортацією кримськотатарського народу, – сказала, відкриваючи фотовиставку в Дубенському замку одна з її авторок, старший науковий співробітник Львівського музею історії релігії Ульвіє Аблаєва. – Але я вважаю, що в такий спосіб відбувався відвертий геноцид або етноцид проти корінного народу Кримського півострова».
Однак Ульвіє Аблаєва, яка готувала текст до фотовиставки, і фотографиня Вікторія Темна, яка ілюструвала стенди, вважають своїм основним завданням – показати не стільки трагічні сторінки життя кримських татар, як більше розповісти про історію, культуру і традиції народу, який не дав себе знищити.

Фотовиставку організували кримські татарки 3
Тому фотовиставка, яка почала діяти у дворі біля палацу князів Любомирських із 21 жовтня, має назву «Крим: народ, історія, сьогодення». Її в Дубенському замку презентував Львівський музей історії релігії.
«У свій час значна частина експонатів, які стосувались цієї теми, переїхала в Бахчисарай, такою була вказівка керівництва держави, – розповів під час відкриття виставки директор музею Орест Малець. – На сьогодні в наших фондах збереглось лише 8 експонатів – це невелика частинка того мізеру, яка залишилась на не окупованій території. Все решта – в Криму».
Фотовиставку організували кримські татарки 4
«Фотовиставка вкотре нагадує нам про те, що Крим – наш, український, – підкреслив директор Заповідника м. Дубна Леонід Кічатий. – І ми не можемо допустити, щоб багатовікова і багатогранна історія корінного народу Кримського півострова була забута»..
Фотовиставку організували кримські татарки 5
Історичні контакти між українцями та кримськими татарами сягають сивої давнини. Тому фотовиставка в Дубенському замку видається дуже доречною та цікавою для відвідувачів.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ