Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Україна та Польща стали ближчі ще на одну громаду

Україна та Польща стали ближчі ще на одну громаду

Ще одна сторінка в літопис міжнародного партнерства була вписана минулого тижня в Тронній залі Дубенського замку. Про намір тісної співпраці в різних сферах життєдіяльності заявили Мирогощанська територіальна громада Рівненщини та гміна Корчев Седлецького повіту Мазовецького воєводства Республіки Польща. Щоб поставити підписи під листом про наміри співпраці до резиденції Заповідника м. Дубна завітали керівники обох громад, а також люди, які не один рік просувають ідею міжнародних контактів між двома братніми народами. Таку важливу місію вже не один рік виконують представники ЮНЕСКО в Україні. Саме ця організація є невіддільною ланкою співпраці між українцями та поляками, яка під час повномасштабної війни набрала особливої ваги.

На землі Котуня ми відкрили гуманітарний хаб, куди приходять вантажі з усієї Європи. Наші друзі-поляки потім цю допомогу завантажують в українські автомобілі. Також надають нам власну допомогу, – розповів під час зустрічі директор Тернопільського обласного відділення Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО Віталій Семенюк.

Він також подякував польським друзям за теплу зустріч українських біженців. Лише в гміні Котунь у перші дні війни знайшли притулок понад 150 наших земляків. Тож приємною увертюрою до головної події дня стало прийняття до лав ЮНЕСКО наших давніх друзів із гміни Котунь.

До дружної родини ЮНЕСКО офіційно приєднались вуйт гміни Котунь Седлецького повіту Мазовецького воєводства Гжегож Гураль, депутат сільської ради Котуня Артур Сквірчинський та начальник добровільної пожежної команди гміни Котунь Томаш Свінарський.

Упевнений, що співпраця між українськими та польськими громадами принесе взаємну користь, – висловив думку голова осередку ЮНЕСКО на Дубенщині Леонід Дудко. – А враховуючи те, що Польща завжди є лобістом інтересів України в ЄС, гадаю, що найближчим часом наші спільні проєкти дадуть аналогічний імпульс для розвитку України, наших громад, як свого часу це було в Республіці Польща.

Підписання листа намірів про співпрацю між Мирогощанською територіальною громадою та гміною Корчев у стінах древнього замку без перебільшення можна назвати історичною подією міжнародного значення. Адже за цим фактом Україна та Польща стали ближчими ще на одну громаду, розширили географію щирих добросусідських відносин.

Вуйт гміни Корчев Славомір Васильчук пріоритетними в співпраці з українською громадою вважає сфери охорони здоров’я та туризму. Саме за цими напрямками розпочнеться робота над грантовими проєктами зі залученням коштів ЄС.

Завдяки співпраці з польською гміною хочемо підняти нашу громаду на вищий рівень розвитку, – каже Мирогощанський сільський голова Надія Чух. – Нещодавно громада придбала конюшню, і у нас є можливість започаткувати на базі іподрому кінну іпотерапію, яка дозволить проводити реабілітацію наших військовослужбовців, дітей тимчасово переміщених сімей. Сподіваємось, що наші майбутні партнери з гміни Корчев приєднаються до хорошої справи.


Керівники обох громад-підписантів протоколу про наміри співпраці називаюсь своїми хрещеними батьками в започаткуванні міжнародної співпраці вуйта гміни Котунь Гжегожа Гураля та Вербського сільського голову Камілу Котвінську. Саме ці люди готували підґрунтя для зближення громад, укладання між ними надалі угоди про партнерство.

Ці документи підписуються не просто так – є дуже амбітні плани з використанням грантових коштів Євросоюзу в рамках транскордонного співробітництва, – запевняє вуйт гміни Котунь Гжегож Гураль. – Ми маємо доступ до цих коштів і можемо писати спільні проєкти.

Пан Гжегож зауважує, що війна дещо корегує плани співпраці, адже зараз мусимо об’єднати зусилля, аби звільнити Україну від ярма імперіалістичної росії, і на цю боротьбу йдуть усі засоби. Але після перемоги для обох сторін відкриється широке поле для співробітництва.

Дубенський замок по праву став центром підписання міжнародних угод між громадами України та Польщі й під час повномасштабної війни. Директор Заповідника, який теж працює в команді ЮНЕСКО, вбачає в цьому високу історичну місію.

Надіюсь, що партнерські угоди матимуть практичну віддачу, – висловив сподівання Леонід Кічатий, – Хочу від нашого товариства, від колективу Заповідника побажати усім здоров’я, Божої благодаті та перемоги. Ми віримо, що 2023 рік буде переможним для усієї Європи!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ