Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

В єдності сила: згадуючи День Соборності

В єдності сила: згадуючи День Соборності

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. Адже 22 січня 1918 року вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу.

Слід зауважити, що Україна першою після розпаду Російської, Австро-Угорської, Німецької і Османської  імперій, внаслідок Першої світової війни, проголосила свою незалежність.

Акт Злуки 22 січня 1919 року увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Ідея соборності України була ключовою для наступного покоління учасників українського визвольного руху у XX столітті.

І звичайно, ще одна дата, яка вписана золотими літерами в історію України, 22 січня 2015 року – відбувся вихід українських підрозділів з оточення, завершилась 242-х денна героїчна та мужня оборона Донецького аеропорту. Це один із найгероїчніших і найзапекліших прикладів захисту нашої країни, і очевидно, не лише за 8-й рік війни з Росією.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму та окремих районів Донеччини та Луганщини.

Віримо, що наша Україна матиме світле і мирне майбутнє, а ми в ній житимемо із пам’яттю про тих хто боровся і віддав життя за її соборність і незалежність! Схилімо голови перед нашими героями… Слава Україні!!!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ