Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Орися Рябунесь - вишивка

Орися Рябунець. Майстриня, яка володіє більш як 90 видами техніки української народної вишивки

У Державному історико-культурному заповіднику м.Дубно відкрилась виставка творчих робіт відомої рівненської вишивальниці Орисі Рябунець та її учениць. Виставка буде діяти протягом березня.

Окрасою обласної мистецької акції «Мелодії вічного джерела» стала виставка творчих робіт майстрів КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості», презентація якої відбулась у Державному історико-культурному заповіднику м.Дубна 2 березня 2021 р.

Тема виставки – «Майстер та її учні», і на ній представлені кращі витвори відомої в Україні та за кордоном вишивальниці Орисі Рябунець та її послідовниць.

Орися Рябунець. Майстриня 1
Великим педагогом, майстринею української вишивки назвав Орисю Іванівну у своєму привітанні на відкритті виставки директор КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Володимир Самчук. «Не кажи, хто твої учні, нехай твої учні із вдячністю скажуть – це мій учитель», – нагадав відому істину пан Володимир
І ця фраза під час проведення мистецької акції лунала неодноразово з вуст учениць Орисі Рябунець, яка не лише передала їм свою майстерність, але й вклала у кожну з них часточку своєї душі.

Відома майстриня володіє більш як 90 видами техніки української народної вишивки

Почала вишивати у 5 років, а першу річ, виготовлену власноруч, пані Орися подарувала своєму татові. Народилась у Карпатах, де, за її словами, дівчатка з’являються на світ з голкою та нитками.

Техніці вишивання навчалась, працюючи інструктором районного будинку культури у волинському містечку Камінь-Каширський, там же вона відчула відмінності між волинською та гуцульською техніками вишивання. А потім доля привела жінку у Рівне, звідки вона й почала мандрувати зі своїми виставками не лише Україною, а й далеким зарубіжжям. Саме тут вона взялась за відродження поліської техніки вишивання.

У 1991 році Орисю Рябунець запросили викладати на курсах вишивання в обласний центр зайнятості населення. З того часу вона передає свій хист вишивальниці іншим. Тепер уже у Рівненській художній школі.

На виставці у Заповіднику представлені також чудові роботи її учениць – Віри Нестерук, Юлії Гончарової, Вікторії Степанюк, Лариси Червоній, Ольги Фалко.

Орися Рябунець. Майстриня 2
Знайшла себе не лише у мистецтві вишивання, але й у творчості виготовлення унікальних виробів з бісеру й невістка пані Орисі – Людмила Рябунець, роботи якої теж представлені на виставці.

Знана рівненська вишивальниця, заслужена майстриня народної творчості України, чотири роки поспіль бере участь у єдиному в Україні фестивалі-конкурсі вишитого рушника у м.Андрушівка на Житомирщині, де здобула перемогу.

Заступник директора Заповідника Надія Любецька привітала Орисю Рябунець з присвоєнням їй державної стипендії в галузі народної творчості і вручила подяки учасникам виставки за збереження народних традицій.

Своїми враженнями від виставки поділилась відомий дубенський краєзнавець, працівник Заповідника Ольга Гавриленко.

Орися Рябунець. Майстриня 3
Виставка мистецької акції «Мелодії вічного джерела» діятиме у зеленій залі Заповідника протягом березня.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ