Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Незвична виставка Ростислава Крамара

Дряпанка як символ Великодня. Незвична виставка Ростислава Крамара у Дубенському замку

Оригінальний вид писанкарства у Дубенському замку презентував тернополянин Ростислав Крамар. Дряпанки – так називається доволі рідкісний варіант розпису великодніх яєць, на яких видряпується гострим предметом відповідний орнамент.

Виставки традиційних писанок та витинанок незадовго до світлих Великодніх свят у Дубенського замку не рідкість. А ось 20 квітня у зеленій залі палацу князів Любомирських розмістилась доволі незвична для нашого краю експозиція оригінального різновиду техніки розпису писанок. Дряпанки – так називається доволі рідкісний варіант розпису великодніх яєць, який з першого погляду вражає унікальним орнаментом та своєю ажурною цілісністю.

Незвична виставка Ростислава Крамара 2

Дряпанки – витвір писанкаря з Тернополя Ростислава Крамара

Незвична виставка Ростислава Крамара 3
За плечима у майстра навчання на факультеті книжкової графіки Української академії друкарства у Львові. З 2002 року працює художником-дизайнером у тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан». Писанкарством спробував зайнятись ще під час навчання у вузі, і з тих пір це заняття стало для нього основним хобі у житті. У послужному списку Ростислава Крамара участь в арт-перформансі «374 Художники» від Folk Ukraine (м.Київ,), Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка» (м.Коломия) та інші престижні виставки.

В експозиції майстра можна помилуватись й чудовими прикрасами для жінок

Свій вільний час писанкар присвячує не лише виготовленню дряпинок та витинанок. В експозиції майстра можна помилуватись й чудовими прикрасами для жінок з використанням елементів дряпанок. Для людей, далеких від мистецтва писанкарства Ростислав Крамар, що називається «на пальцях» пояснює основну відмінність писанки від дряпанки. Якщо виготовленню дряпанки передує однотонне фарбування яйця, на якому потім видряпується гострим предметом (голка, шило, цвях) відповідний орнамент, то писанкою яйце стає від нанесення на нього розпису з використанням воску та барвників.

В орнаментуванні дряпинок пан Ростислав надає перевагу трипільським та традиційним мотивам
1Незвична виставка Ростислава Крамара 4
Чимало виробів мають орнамент, розроблений власноруч народним умільцем. Унікальним у його творчості є те, що жодна з наступних дряпанок не повторює попередню. А про рівень майстерності Ростислава Крамара красномовно свідчить той факт, що його роботи знаходяться у багатьох приватних колекціях не лише в Україні, але й за кордоном.

Розповідаючи про своє улюблене заняття, писанкар небагатослівний. Про оригінальну творчість народного умільця вам більше розкажуть чудові вироби, виготовлені його руками. Отож запрошуємо вас на виставку «Дряпанки від Ростислава Крамара», яка діятиме у Дубенському замку протягом місяця.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 листопада працюємо з 9:00 до 17:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ