Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Морозова Анна - мандрівниця

Відома мандрівниця презентувала свій перший роман у Дубенському замку

Сумчанка Анна Морозова вже бувала в Дубенському замку. 2012-го року вона, як волонтерка, разом із нинішнім завідувачем відділу по науково-освітній роботі Віталієм Циганюком, робили хорошу справу, долучившись до впорядкування територій історико-архітектурних пам’яток України. Волонтерські шляхи привели тоді юну ентузіастку і в наше місто.

Морозова Анна - мандрівниця 2

Дебют

15 вересня 2021 року Анна Морозова завітала в колишній маєток князів Острозьких вже відомою мандрівницею, тревел-журналісткою та письменницею. Вона зі задоволенням прийняла запрошення Заповідника м. Дубна презентувати свій перший пригодницький роман «Четвертий помічник святого Христофора» в Тронній залі замку. Адже, ні в столиці України, ні у Львові, відчути романтичну атмосферу середньовіччя в інтер’єрі князівської доби, їй не довелось. Сама ж гостя зізналась, що наш замок за майже 9 років не впізнала – настільки багато позитивних змін у ньому відбулось.

Навколосвітня подорож автостопом

На зустріч із молодою письменницею, яка нині мешкає в американському штаті Флорида, прийшли дубенчани – від бібліотекарів та блогерів до журналістів та байкерів. Усім було цікаво дізнатись, як цій юній дівчині, яку батьки бачили в дорослому житті лише інженером, вдалось здійснити навколосвітню подорож автостопом. Аня насправді спробувала себе в інженерії, здобувши технічний фах у Київській політехніці. Але затрималась у ній недовго. Далекі мандри вабили так, що накопичивши 2 тисячі доларів, дівчина-відчайдух у 2013 році з подругою вирушили в навколосвітню подорож.

Морозова Анна - мандрівниця 3

Мільйонер по-доброму позаздрив

Мандрівниця каже, що автостоп – унікальна можливість зустрітись із людьми, з якими в повсякденному житті ніколи не перетнешся. У Казахстані, для прикладу, випала нагода познайомитись із работорговцем, а за кілька днів після цього там же – з доларовим мільйонером. Що цікаво, останній по-доброму позаздрив Ані та її подрузі, які мають можливість подорожувати світом, а він про це лише мріє, тому що не може залишити свій бізнес. Так і сказав їм: «Ви – найбагатші люди».

Морозова Анна - мандрівниця 4
У 2015 році вона полетіла до Штатів, аби взяти участь у щорічному фестивалі незалежного мистецтва «Burning Man», що відбувається в пустелі Блек-Рок штату Невада. Згодом за океаном вийшла заміж, і завдяки вільному володінню англійською мовою, яку вивчила у звичайній школі м. Суми, отримала робочу візу.

Морозова Анна - мандрівниця 5
Довго шукала сюжет для своєї книги. І таки знайшла його, дізнавшись про історію потужного українського торговельного флоту, який у 90-х роках минулого століття, після розпаду Союзу, почав занепадати. З-під пера Анни Морозової вийшов авантюрний психологічний роман про пригоди українського моряка, який вона писала півтора року і назвала «Четвертий помічник святого Христофора». Книгу не назвеш автобіографічною, хоча в ній чимало реальних історій про життя мандрівниці під час навколосвітньої подорожі.
«Я могла б видати роман англійською в Сполучених Штатах, і це було б набагато легше зробити, – поділилась думками з аудиторією письменниця. – Але для мене було принципово відчути себе частинкою сучасної української літератури».
Анна Морозова продовжує подорожувати. На її рахунку нині 70 країн. Але уже не автостопом і разом з чоловіком та сином Дар’яном. Чотирирічний малюк встиг побувати з мамою у 22 країнах світу.

Морозова Анна - мандрівниця 6
Письменниця-мандрівниця зізналася, що колись у мандрах автостопом зрозуміла – визначальне місце в житті мають люди, а архітектурні будівлі, природа, матеріальні цінності якось відходять на задній план. Проте сьогодні, перебуваючи у вашому місті, вона відчула неймовірні емоції:
«Подумати тільки – у 1492 році Христофор Колумб плив океаном у передчутті відкриття Америки, а в цей час на цих землях уже завершилося будівництво величного замку! Як круто тут це усвідомлювати».
Морозова Анна - мандрівниця 7
Нині Анна Морозова пише наступну книгу. Вона буде про Флориду, де впродовж останніх років мешкає письменниця. А щасливчики, які потрапили на зустріч з надзвичайно цікавою гостею та її літературним менеджером Юлією Бузикіною, змогли придбати роман з автографом автора.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ