Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Разом і в радості, і в біді

Разом і в радості, і в біді

Недарма кажуть, що друзі пізнаються не лише в радості, але й в біді. Тісна багаторічна дружба і співпраця з польськими побратимами пов’язує Заповідник м. Дубна та Міжнародний центр впровадження програм ЮНЕСКО. І якщо в мирний час міжнародне партнерство в основному стосувалось спільних проєктів та програм мистецько-культурологічного характеру, то з початком повномасштабної загарбницької війни з боку російських варварів, потужну підтримку від наших польських друзів відчули українські воїни, які вибудували залізний щит на шляху ворога.

Ця підтримка, і не лише на словах, знову проявилась в останні дні 2022 року, коли директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубна Леонід Кічатий та керівник Дубенського відділення Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО Леонід Дудко побували в Польщі на запрошення бурмістра м. Гнєв Поморського воєводства Мацея Чарнецького.

Територією Польщі рухались уже звичним маршрутом. У місті Гнєв трапилась приємна нагода познайомитись із новим виконавчим директором місцевого замку Ярославом Карольчиком. Угода про партнерство між Дубенським та Гнєвським замками була підписана ще 2011 року. А дубенчани, мабуть, пам’ятають гусарів польського замку ще 2008 року, які взяли участь у святкуванні Дня міста і 500-ліття надання Магдебурзького права сивочолому Дубну.

І як завжди – теплі рукостискання та обійми в тому ж Гнєві з людьми, які мають велике серце і відкриту душу – членом Міжнародної організації ЮНЕСКО у Польщі Янушем Стручинським та відомим волонтером Вінцентом Мацієвським. Саме вони продовж багатьох років комунікують із партнерами за кордоном і допомагають багатьом українським громадам, в тому числі Дубенщини, спеціальною автотехнікою (швидкі, пожежні) та в оздоровленні наших дітей. Лише за минулий рік за кошти поляків на відпочинку побувало 110 дітей із Вербської громади.

З новим директором замку Гнєв обговорили умови спільних проєктів, виставок та навчань. Серед пріоритетів – створення спільного туристичного продукту. Уже на січень-лютий цього року заплановано виготовлення рекламного білборду обох замків-побратимів.


Зустріч з радником маршалка Поморського воєводства Яном Козловським у Гданську

У Гданську дубенчан прийняв радник маршалка Поморського воєводства Ян Козловський. Колишній мер м. Сопот, міністр молоді та спорту, депутат Європарламенту, нині відповідає за міжнародну економічну співпрацю. Саме завдяки його зусиллям і наполегливості одна з наших військових частин незабаром отримає 50 польових ліжок. 


Зустріч з Чеславом Волінським у м.Нове

Ще одна пам’ятна зустріч – з бурмістром м. Нове Куявсько-Поморського воєводства Чеславом Волінським. Це польське місто плідно співпрацює з Радивилівською громадою Рівненщини, якій теж надійшла не одна одиниця спецтехніки і чимало дітей мали змогу оздоровитись за кордоном. Мер м. Нове передав бібліотеці Дубенського замку книги з дарчим підписом.

Останнім пунктом робочої поїздки була гміна Котунь неподалік Варшави з її щирим та відкритим серцем вуйтом Гжегожем Гуралем. Подякувати за велику і постійну допомогу Україні під час повномасштабної війни з росією Леонід Кічатий та Леонід Дудко змогли з трибуни сесії міської ради, на яку їх запросили гостинні господарі. Саме на сесії громада міста приймала бюджет на наступний рік, а також обговорювала питання подальшої допомоги українцям.

І уже 3 січня 2023 року з Котуня до Дубна вирушила чергова партія допомоги Україні.  

 

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ