Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Загальні новини

Капелан – порадник та цілитель душевних ран на передовій

Капелан – порадник та цілитель душевних ран на передовій. З Днем військових капеланів України!

25 жовтня в Україні відзначають День святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, покровителя військових священиків, тому військові капелани нашої держави відзначатимуть своє свято. Капеланство —  термін, що походить від слова “капелан” і означає службу капелана. Таке історичне явище, як інститут духівників у суспільстві бере свій початок із IV ст.

У війську Київської Русі були священники, також і у військових походах. Про це свідчить Повість временних літ, Руський літопис (Іпатіївський літопис), Радзивіллівський літопис (Кенігсберзький літопис) та інші історичні документи. Безумовно, також священники були і на Січі, а козацькі ради проходили біля церкви і в присутності священника. Про це свідчать Літописи Самійла Величка, Рігельмана, Самовидця. У Речі Посполитій (Польщі, Білорусі, Україні та Литві) Варшавським сеймом1690 року було впроваджено військове священство з утриманням з королівської казни 36 капеланських ставок. 14 березня 1848 р. після указу австрійського цісаря Фердинанда про формування Національної гвардії Австро-Угорщини у західних землях України військовими формуваннями опікувалися місцеві священники.

Першим відомим українським капеланом був професор Львівського університету доктор наук, священник УГКЦ, отець Яків Гаровський (1794–1860 рр.) Посада капелана в армії і флоті Російської імперії була до 1917 р. Замість нього в армію СРСР була призначена посада «замполіт» (заступник командира з політичної частини) з обов’язковим членством у КПРС (та атеїзмом у світогляді). Капелани були в арміях УСС (1914-1918 рр.), УГА (1918-1921 рр.), Січових Стрільців УНР (1917-1921 рр.) та УПА (1942-1954 рр.).

Історично склалось, що наших українських бійців завжди супроводжували священики. Не є винятком і сьогодення!


14 грудня 2016 р. вважається офіційною датою становлення кадрової служби військового духовенства

14 грудня 2016 р. вважається офіційною датою становлення кадрової служби військового духовенства. Саме цього дня міністр оборони Степан Полторак підписав наказ №685 “Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних силах України”. Документ визначив структуру, основні завдання та порядок діяльності капеланської служби.

Капелан для бійця на передовій є порадником та цілитилем душевних ран. Він наближує солдата до Бога, він є Його посланцем. Від початку війни на Сході багато духівників рушило туди, щоб підтримувати наших бійців. Вони є наставниками, які допомагають знайти правильний шлях для воїна.

Вони є наставниками, які допомагають знайти правильний шлях для воїна.
Починаючи із 7 серпня 2015 року і до сьогодні Синодальне управління військового духовенства Православної церкви України навчає і готує військових капеланів, які відправляються на передову, в зону проведення АТО – ООС. Станом на квітень 2019 рік в ПЦУ є більше 600 капеланів.

Дубно пишається своїми капеланами!


Дубно пишається своїми капеланами!

Благочинний міського благочиння м. Дубна – Василь Лозинський, настоятель Свято-Миколаївського монастиря – Василь Бікіра та штатний священик, благочинний Свято-Миколаївського монастиря – Тарас Гордійчук. Також настоятель Миколаївського храму с. Тростянець – Володимир Барнас та настоятель храму Святої Покрови с. Збитин – Іван Ковальчук. Вони давно займалися волонтерською діяльністю, зокрема збирали і поставляли гуманітарну допомогу нашим воїнам на Схід України. А з вересня 2015 р. займаються капеланством.

Державний історико-культурний заповідник м. Дубно сердечно вітає Вас, хранителів наших воїнів, з Днем військових капеланів України! Щиро зичимо Вам здоров’я, натхнення, сили духу і Божого благословення! Ваша праця є неоціненно важлива для всіх нас!!! Ви є оплотом духовності, патріотизму, боротьби за власну країну, добра і сили волі, Ви є втіленням віри у перемогу нашої держави і світлого, мирного неба над головою! Довгих Вам років життя! Не втомлюйтесь нести світло! Нехай Господь оберігає нашу Україну!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ