Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

29-річчя Заповідника: інтерв’ю з директором

29-річчя Заповідника: інтерв’ю з директором

– Леоніде Святославовичу! Про діяльність Заповідника з нагоди його дня народження сьогодні мусимо говорити, як «до» і «після» початку війни. Отож розпочнімо зі спогадів мирного часу…
– 
До 24 лютого 2022 року, коли на територію України вторглись війська російського агресора, Заповідник встиг реалізувати чимало добрих справ. Колектив став генератором багатьох гарних ідей і організатором цілої низки заходів. Достатньо пригадати відзначення Дня Європи, який вперше проводився в Дубенському замку і викликав чималий позитивний резонанс серед громадськості нашого краю. Без перебільшення історичною подією торішнього Дня Європи в стінах пам’ятки національного значення стало підписання протоколів намірів про співпрацю між сімома українськими та польськими територіальними громадами.
Дубенчанам і гостям міста, безумовно, запам’ятався регіональний фестиваль «Мандруй Рівненщиною», який презентував туристичні продукти, культурний та гастрономічний потенціал територіальних громад Рівненщини. У рамках фестивалю ми відкрили сучасний туристично-інформаційний центр Via Regia Ukraine, який надаватиме гостям міста інформацію про туристичні об’єкти, локації та «магніти» не лише Дубна та регіону, але й 5 областей України на шляху Via Regia.
У червні минулого року Заповідник став співорганізатором міжрегіонального форуму «Волинь туристична», зібравши фахівців у галузі культури з 5 регіонів Західної України. 
Це лише основні події в Заповіднику за неповних пів року.

– 29-у річницю від дня заснування Заповідника м. Дубна в рік 530-річчя Дубенського замку, на жаль, доводиться зустрічати в умовах війни з російським загарбником. Як військові дії на території України вплинули на плани колективу? 
– 
Багато з того, що ми задумали реалізувати, війна перекреслила. Деякі стратегічні цілі на сьогодні виявилась недосяжними. Це стосується в першу чергу реалізації проєкту за президентською програмою «Велика реставрація», до якої увійшов палац князів Любомирських. За три дні до початку війни ми побували у Міністерстві культури та інформаційної політики України, щоб рухатись у цьому напрямку далі. Однак повномасштабне вторгнення агресора поки що унеможливлює реставраційно-відновлювальні роботи в колишньому князівському маєтку. Те саме стосується друку і презентації факсимільного видання Дубенського Четвероєвангелія. 
Та все ж ми не втрачаємо надії на те, що обов’язково здійснимо намічене. Нині ж сповна усвідомлюємо, що фінансові ресурси держави в цей непростий час мають бути акумульовані й спрямовані на підтримку Збройних Сил України, ліквідацію наслідків руйнувань та відбудову міст і сіл України, інші першочергові потреби воєнного часу. Тому відтерміновуємо реалізацію наших планів на певний час.

– Зрозуміло, що нині немає можливості проводити в Дубенському замку повноцінні екскурсії та й сама кількість цих екскурсій суттєво скоротилася. Наскільки важко зараз фінансово виживати колективу Заповідника? 
– 
За більш як тримісячний період війни туристичний потік зменшився в десятки разів. 5 травня ми відкрили для огляду лише замкове дворище, тому кількість відвідувачів не йде ні в яке порівняння з мирним часом. Діяльність Заповідника сьогодні набрала більше благодійного характеру. Ми проводимо екскурсії для наших воїнів-захисників із різних куточків України. Спільно з відділами Дубенської міської ради організовуємо заходи для сімей, тимчасово переселених із регіонів, де відбуваються бойові дії, особливу увагу приділяючи маленьким громадянам нашої країни. Працівники Заповідника роблять все це з великою душею, знаючи, що більшість людей, яких війна зробила біженцями, вперше на Західній Україні і малознайома з нашими пам’ятками історії та архітектури. 
На жаль, зараз немає можливості показати виставкові зали в повному обсязі, але розповісти нашим гостям про місто Дубно, історичну спадщину нашого краю, стараємось якнайширше.

– Ніколи екскурсоводам Заповідника ще не доводилось працювати під супровід повітряних тривог…
– 
У таких випадках ми керуємось внутрішніми інструкціями. І якщо під час екскурсії лунає повітряна тривога, огляд замку призупиняється і далі розповідь гіда продовжується в сховищі. Інакше не можна. Адже життя і здоров’я людей – перш за все. Щохвилини пам’ятаємо, що Рівненщина знаходиться під загрозою ракетних та авіаційних ударів із боку ворога.

–530-річчя Дубенського замку колектив збирався відзначити цілою низкою цікавих заходів. Що з цього переліку залишається в силі?
– 
Поки що ми нічого не скасували. Все залежатиме від ситуації в країні на той момент. Найближче – проведення наукової історико-краєзнавчої конференції «Чехи на теренах Волині», яка має відбутись у середині липня. Матеріали до конференції видрукувані. Як запасний варіант – проведення її у режимі онлайн, але вона обов’язково відбудеться. 
Щодо інших, більш масштабних заходів, пов’язаних з ювілеєм, то початок їх припадає на вересень цього року. Однак хочу зауважити, що якихось гучних святкувань із нагоди ювілею замку у воєнний період, коли щодня гинуть наші герої-захисники, не передбачаємо. Разом із тим, цю дату наші науковці увагою не обділять.

– Сьогодні ми є свідками та учасниками найбільш трагічної і водночас героїчної сторінки історії незалежної України. Якою ви бачите нову експозицію в музеї Заповідника після нашої перемоги у війні, яку розв’язала росія?
– 
Нині Україна проходить черговий етап свого становлення як суверенна незалежна держава. І у перспективі ми, музейники, не маємо права в таких історичних об’єктах, не лише Дубна, але й всієї країни, не говорити про тих людей, які своєю жертовністю, справжніми подвигами увіковічнили себе, хто своїми діями на фронті й в тилу наближає нашу перемогу. Безумовно, згодом буде створена ще одна велика виставка на тему російсько-української війни. І кожен турист, навіть далекий від війни, дізнається про те, через які випробування пройшов український народ.
Сьогодні ж я бажаю нам перемоги. Бажаю усім матерям, щоб вони дочекались живими та здоровими своїх синів і доньок. Колектив Заповідника пишається Збройними Силами України й щиро вдячний нашим захисниками за їхню мужність і героїзм! 
Слава Україні!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ