Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Асоціація заповідників народилась у стінах Дубенського замку

Асоціація заповідників народилась у стінах Дубенського замку

Минув лише тиждень від зустрічі керівників заповідників Західного регіону України в Дубенському замку, на якій вони одностайно підтримали ідею створення Асоціації при Українській академії архітектури. А вже учора, 23 березня, творче, культурне, духовне об’єднання було закріплене офіційно: 9 історико-культурних установ підписали меморандум про співпрацю з академією.


Історична подія відбулась у рамках виїзної сесії президії Української академії архітектури. У складі президії – високошановані державні діячі: президент Української академії архітектури Олег Слєпцов, дійсні члени академії – народний архітектор України Микола Дьомін, генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, кандидат юридичних наук Сергій Баранов-Мохорт.

У Тронній залі Дубенського замку високих гостей вітало княже подружжя – Василь-Костянтин Острозький та Софія Тарновська. Власники замку благословили високоповажне товариство на плідну працю, яка покликана берегти й примножувати нашу славну історію та культуру.

«57 заповідників України – це потужна сила, яка, об’єднавшись, здатна допомогти державі в шляхетній справі збереження історико-культурної спадщини, – звернувся до присутніх у своєму вітальному слові президент Української академії архітектури Олег Слєпцов. – Водночас меморандуми про співпрацю між заповідниками та академією – це можливість активно спілкуватись, формувати пакет проблем, що стосуються діяльності установ, обговорювати їх у найвищих колах фахівців культурної сфери та головне – вирішувати їх на законодавчому та виконавчому рівні».

Уже 23 роки підтримує і популяризує культурну галузь України генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. Вона пригадала, що 5 років тому ідея створення асоціації заповідників вже «витала в повітрі». У Мінкульті поставились до неї лояльно: не заперечували щодо появи такого об’єднання, але й не особливо підтримали.


Новий президент академії Олег Слєпцов запустив механізм створення асоціації, зважаючи на її актуальність, особливо в сьогоднішній непростий для нашої країни час.

Найперше ми хочемо, щоб нас почула влада, – аргументувала створення асоціації Неля Куковальська. – Йдеться не лише про збереження культурної спадщини, але й надважливих питань містобудування, управління заповідниками та музеями. Ми занадто заангажовані нашими міністерствами, що до деякої міри гальмує наш розвиток. Маємо усі зрозуміти, що культура – теж стратегічна галузь і без культурної спадщини в держави немає майбутнього.

У Тронній залі зібрались ті, хто нині тримає ще один фронт – культурний. Агресор хоче знищити нашу історію, а значить стерти з лиця землі наш народ. Історико-культурні заповідники сьогодні – стрижні, які тримають нашу державність. Не можна не погодитись з думкою директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» на Хмельниччині Олега Погорільця про те, що асоціація – ще один бойовий підрозділ, який допоможе тримати український культурний фронт.

У піднесеній урочистій атмосфері меморандуми про співпрацю з Українською академію архітектури підписали Державний історико-культурний заповідник «Межибіж», Національний заповідник «Замки Тернопілля», Державний історико-культурний заповідник у м. Луцьку, Державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир», Державний історико-культурний заповідник у м. Острог, Рівненський обласний краєзнавчий музей, Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», Державний історико-архітектурний заповідник м. Кременця, Державний історико-культурний заповідник м. Дубна.

Вже незабаром буде сформований дорадчий орган Асоціації заповідників і новостворене об’єднання здійснить свої перші практичні кроки під егідою Української академії архітектури.

У добру путь!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ