Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Державний історико-культурний заповідник м. Дубна: Підсумки 2023 року. Головне

Державний історико-культурний заповідник м. Дубна: Підсумки 2023 року. Головне

Зважаючи на збільшення попиту та доступу до історико-культурної спадщини, у березні 2023 року заповідник м. Дубно розпочав відновлення роботи експозиційних та виставкових залів. Тож сьогодні установа повноцінно працює, задовольняючи освітні, культурологічні, туристичні потреби різних категорій населення, керуючись ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» та пам’ятаючи, що захист і збереження культурного надбання є одним із пріоритетних завдань держави.

І. Науково-дослідна робота

Зроблено верстку матеріалів конференції, присвячених 530-річчю першої писемної згадки про Дубенський замок, що увійшли до четвертого випуску «Дубенського наукового вісника». Електронну версію завантажено на сайт заповідника.

Проведено вибірку експонатів, а також підбір матеріально-технічного оснащення, ілюстрацій і підписів для створення постійної експозиції «Археологія дубенських монастирів». Розроблено структурний план, складено науково-методичну розробку екскурсії по даній експозиції та скоординовано роботу по її побудові.

Організовано та проведено археологічну експедицію на острові Дубовець, забезпечено проходження археологічної практики студентам групи І-11 НУ «Острозька академія». Знахідки розкопок передані на реставрацію.

Здійснено підготовку та проведено науково-краєзнавчу конференцію, присвячену 30-річчю утворення Державного історико-культурного заповідника м. Дубна.

Проведена науково-краєзнавча конференція «Чехи на теренах Волині».

Відповідно до впровадження порядку декомунізації музеїв України, демонтовано вітрину радянських воїнів-визволителів і створено вітрину військових і політичних діячів ОУН-УПА на Дубенщині. Замінено портрети радянських діячів на діячів національно-визвольного руху у залі історії XX ст.

Проведено археологічне шурфування на території Дубенського замку, у результаті якого виявлено три об’єкти X-XIII ст., поховання невизначеного часу, писанку XI-XII ст.

Науково опрацьовано археологічні знахідки з розкопок поблизу палацу князів Любомирських і на території острова Дубовець. Колекції передано на постійне зберігання у фонди ДІКЗ м. Дубна, підготовлено наукові звіти про дані роботи, які надіслано в Інститут Археології НАН України та здано у фонди заповідника.

Участь у реалізації проєкту «Матеріальна спадщина кримських татар XIV-XVI ст. Поділля, Волинь». За результатами роботи видано аналітичний каталог кандидата історичних наук Дмитра Ващука, до якого включено предмети, що зберігаються у фондах та експонуються на виставках Дубенського замку.

II. Науково-просвітницька та експозиційна робота

Січень став місяцем презентацій творчих доробків талановитих працівників заповідника м. Дубна.

Рік у науково-експозиційній та виставковій діяльності заповідника розпочався з презентації виставки «Зимовий вернісаж» майстрині, працівниці науково-освітнього відділу Лесі Поперецької. Учасники заходу ознайомились з видами рукоділля, технікою виготовлення вишитих картин, одягу, серветок, різновізерункових сніжинок, мережив. Любителі художнього мистецтва мали змогу насолодитися персональною виставкою акварельних робіт «Замки і фортеці нескореної України» художника-реставратора заповідника, члена міжнародної спілки акварелістів, учасника міжнародних пленерів у Польщі, Грузії, Болгарії, Чехії, Литви Анатолія Казмірука. З метою осмислення теми війни в Україні, викриття обличчя «нової влади» на окупованих територіях Луганської та Донецької областей та впливу війни на цивільне населення організовано презентацію пересувної виставки «На зламі». Мотиваційну тематичну плакатно-банерну виставку, спрямовану на підготовку до захисту України на прикладі героїв Крут, створили працівники відділу історії установи під назвою «Крути – символ українського патріотизму та незламності».

Проєкт, присвячений дружинам та донькам Руси – України Х-XIII ст., а також княжим родам Острозьких, Гольшанських XVI ст., був представлений виставкою «Князівни та княгині». У ній експонувались ляльки, виготовлені більш як 40 майстринями зі всієї України (всього понад 70 експонатів). У березні, з метою підготовки до відкриття туристичного сезону, збільшення попиту та доступу до історико-культурної спадщини, було ухвалено рішення про монтаж демонтованих раніше експонатів у музейних експозиціях та виставках палацу князів Любомирських та Надбрамного корпусу. Відповідно проведено оновлення виставкових вітрин у музейних експозиціях та замінено у залі військової історії експонати, які підлягали вилученню згідно із законом про декомунізацію (підготовлено та встановлено портрети діячів українського визвольного руху XX ст.)

У рамках обласної мистецької акції «Мелодії вічного джерела» презентовано виставку талановитих мисткинь художнього ткацтва Галини Логощук та Ірини Кухар. Патріотична виставка під назвою «Новий образ України», яка відкрилась у квітні в палаці кн. Любомирських, захоплювала всіх відвідувачів, адже автором її є військовий священник з м. Луцька протоієрей Олександр Левчук, який створив від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну понад 70 картин, присвячених нашим захисникам. Кожен творчий доробок супроводжувався поезією автора. Історію слов’янської міфології розкрила персональна виставка радивилівської художниці Оксани Петровської під назвою «Бабусина скриня», яка експонувалась в замку протягом травня. Творчий тандем у складі фотохудожника Олександра Харвата та мистецвознавця Миколи Бендюка презентував у Дубенському замку цікавий мистецький проєкт «Ренесанс образів» – поєднання в одній роботі мальовничого зображення історичних персонажів і фотопортретів наших сучасників. У рамках співпраці з Кременецьким краєзнавчим музеєм у палаці кн. Любомирських було відкрито виставку «Мистецькі роботи з фондів Кременецького краєзнавчого музею». Незвичну виставку на замковому дворищі представив Ремігіюс Андрюшис, литовець за походженням, який займається мистецтвом вирощування карликових дерев у невеликих посудинах. Під час презентації виставки «Бонсай шогін» учасники заходу взяли участь у майстер-класі від автора.

Персональна виставка до Дня Незалежності України «Хай квітне Україна!», яка була виконана одним із видів українського декоративно-орнаментального народного малярства «петриківкою» представила у Дубенському замку майстриня з м. Дніпра – Марина Масловська. З метою пропагування документального проєкту про звільнений Херсон та підтримки української армії було презентовано фотовиставку Антона Балана «Дні світла: дух та емоції щойно звільненого Херсона». Тему мирної культурної дипломатії, ознайомлення з реальним воєнним життям України засобами фотографії передала Міжнародна виставка «НОРЕ» (НАДІЯ). Сюжети світлин даної виставки представляли 17 фотографів з 11 країн світу та 8 українських фотографів.

Тема патріотичного виховання майбутніх поколінь є пріоритетною, тож у Тронній залі Дубенського замку був підписаний Меморандум про співпрацю між управлінням освіти Дубенської міської ради, заповідником та КЗ «Дубенський центр національно-патріотичного виховання і туризму Дубенської міської ради». До 209-ої річниці від дня народження Т. Г. Шевченка та з метою вшанування видатного українського поета, просвітителя був організований літературний вечір «З чистої криниці», учасниками та слухачами якого були студенти навчальних закладів міста та внутрішньо переміщені особи (ВПО).

У Тронній залі Дубенського замку в кінці березня місяця відбулася зустріч представників заповідників та музеїв Західного регіону України з президентом Української академії архітектури О. Слєпцовим, у ході якої був підписаний Меморандум про створення Асоціації заповідників (9 установ тепер співпрацюють з академією).

Напередодні Пасхальних свят у Дубенському замку побувала знімальна група документального фільму про уродженку Рівненщини, засновницю польської незалежної профспілки «Солідарність» Анну Валентинович. Під час цієї зустрічі відбулося знайомство з польським режисером стрічки Єжи Залевським та соратником А. Валентинович – Яном Карандзеєм, які презентували фільм «Анна Валентинович. Хто ми, ким ми є, і куди прямуємо?». З метою створення зони відпочинку, організації дитячого дозвілля, надання соціально-психологічної, юридичної підтримки особам, які постраждали від військових дій, ВПО, надання консультацій та інформації з отримання гуманітарної допомоги та реалізації соціальних проєктів для дітей у частині приміщення палацу кн. Острозьких була відкрита дитяча точка «Спільно» від ЮНІСЕФ.

Цьогоріч продовжилась патріотична акція «Оберіг для «Азовсталі»», яку ми започаткували спільно з ГО «Волинська азалія» минулого року до свята вишиванки. За зібрані благодійні кошти було придбано 20 тактичних вишиванок, персонально адресованих захисникам. Тож у Тронній залі урочисто вручили під час проведення заходу вишиванку медикині Мар’яні Мамоновій із Млинова, яку вдалось визволити з російського полону. Ще п’ять тактичних вишиванок відправлено в Туреччину для командирів полку «Азов». Під час заходу для ВПО була організована зустріч із відомою вишивальницею краю – Леокадією Загальською.

У червні заповідник м. Дубно відзначив своє 30-річчя з часу створення. Щирі вітання, визнання важливості збереження і розвитку культурної спадщини, теплі настановчі слова були найкращим подарунком для кожного працівника заповідника.

У вересні у Тронній залі була підписана тристороння угода про співпрацю в організації міжнародного студентського конкурсу «Концепція благоустрою території замку Острозьких-Любомирських у Дубні». Підписантами стали заповідник м. Дубно, польський аграрний університет ім. Гуго Колонтая та Національний університет водного господарства та природокористування. У Всесвітній день туризму в замку відбулася науково-краєзнавча конференція, присвячена 30-річчю створення заповідника «Музеї та заповідники – осередки збереження історико-культурної спадщини України». У доповідях були висвітлені питання археологічних досліджень Дубенського замку, давнього фотолітопису замку кн. Острозьких, збереження музейних предметів у воєнний період, використання можливостей інтернет – технологій у музейній сфері, видатним постатям – музеєзнавцям, проблемам збереження культурної спадщини та ін.

Активно співпрацюючи з Дубенським чеським товариством «Стромовка», досліджуючи історію чеського населення на Волині та підготувавши низку наукових доповідей, було організовано та проведено науково-теоретичну конференцію «Чехи на теренах Волині», присвячену діяльності товариства «Стромовка» та 160-річчю переселення чехів на Волинь.

Протягом року Дубенський замок відвідало 49871 особа, проведено 1436 екскурсій, ми зустрічали туристів із 23-х іноземних держав, проведено 107 культурологічних заходів, створено 26 виставок.

III. Науково-фондова робота

У 2023 році робота відділу фондів була спрямована на збереження, поповнення музейної збірки оригінальними матеріалами, облік, наукову обробку, реставрацію музейних цінностей та створення електронної форми обліку фондових колекцій.

На грудень 2023 року у фонди заповідника поступило 107 музейних предметів основного фонду: 1 – речовий, 9 – образотворчих, 28 – писемних, 30 – археологічних, 39 – нумізматичних. До науково – допоміжного фонду надійшло 2399 предметів. Всього надійшло 2506 експонатів основного та науково – допоміжного фондів.

На тимчасове експонування було взято 659 експонатів.

Продовжено співпрацю з Львівською філією Національного науково-дослідного реставраційного центру по дослідженню, консервації та реставрації пам’яток історії та культури Державної частини музейного фонду України: відреставровано три дерев’яні скульптури XVII-XVIII ст. Фахівці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України в грудні 2023 року провели комплексне обстеження приміщень та стану збереження музейних предметів ДІКЗ м. Дубно та надали консультативно-методичну допомогу щодо умов зберігання музейних цінностей.

Постійно велося спостереження та контроль за температурно-вологісним режимом у фондосховищах, тимчасових сховищах та виставкових залах.

IV. Робота у напрямку туризму, менеджменту та інвестицій

Подано заявку на грантовий конкурс House of Europe у сфері розвитку культурно-мистецьких проєктів та міжсекторної співпраці. Подано заявку на грантовий конкурс Goethe Institut щодо формування промоції культурних та туристичних маршрутів на шляху Via Regia Ukraine.

Обговорили із Європейським культурним центром в Тюрінгії (Німеччина) майбутнього проєкт щодо проведення туру для європейських партнерів мережі культурних закладів по шляху Via Regia в Україні у період 2024-2025 років.

Здійснена робота щодо збору інформації про нові туристичні локації та потенційні місцеві маршрути цікавими місцями Волині, які пролягатимуть через Дубенський замок та інші об’єкти на шляху Via Regia Ukraine.

Підготовлено звіт по гранту щодо отриманих коштів у 2022 році для збереження культурної спадщини від донора – ALIPH (Міжнародного альянсу захисту культурної спадщини).

Проведено запуск та тестування нової послуги – віртуальної екскурсії (VAR) у форматі додаткової реальності в кімнатах палацу князів Любомирських.

Здійснено реєстрацію заповідника як оператора культурних послуг на сервісі, який здійснює Бюро спадщини за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики.

Проведено аналіз наявної друкованої рекламної продукції заповідника, узгоджено дизайн і тиражування необхідної кількості даного типу продукції на наступний туристичний сезон 2024 року.

Здійснено обслуговування дитячих груп у рамках театралізованої екскурсії «Резиденція святого Миколая в Дубенському замку».

Проведено роботу щодо сповіщення широкої аудиторії відвідувачів про оновлені ціни та графік роботи установи на різних інформаційних ресурсах (сайт, соціальні мережі, друковані носії інформації).

 V. Памяткоохоронна та господарська робота

Проведено поточний ремонт дерев’яних дверей, віконних рам і підвіконня, підлоги, освітлення, роботи по електриці, шпаклюванню та фарбуванню у приміщені виставкової зали «Археологія дубенських монастирів, перекриття частини даху, укриття.

У 2023 році продовжувались роботи з проведенню поточних ремонтних робіт по шпаклюванню фасадів будівель, заміні водостічних труб, частин дахового покриття, зношених відводів води, опоряджувальних робіт, вивезення сміття з підвальних приміщень.

Підготовлено і укладено охоронний договір між заповідником та новим орендарем гр. Логвин Юліаною Сергіївною на орендоване приміщення загальною площею 39,2 кв. м в історичній пам’ятці заповідника м. Дубно – житловому будинку ХІХ ст. по вул. Свободи, 8.

Здійснювався постійний контроль за проведенням косметичного ремонту головного фасаду, опорядження стелі та внутрішніх стін, ремонту підлоги, орендарем Логвин Ю. С. в орендованому приміщенні першого поверху пам’ятки архітектури місцевого значення – житловий будинок ХІХ ст. по вул. Свободи,8.

Здійснювати постійний контроль за проведенням робіт з косметичного ремонту стелі та внутрішніх стін, підлоги орендарем Днесь В. І. в орендованому приміщенні першого поверху пам’ятки архітектури місцевого значення – житловий будинок ХІХ ст. по вул. Свободи,10.

Підготовлено і відправлено електронною поштою управлінню культури Рівненської ОВА актуальні акти візуального обстеження сакральних об’єктів культурної спадщини національного і місцевого значення, які перебувають на балансі заповідника м. Дубно. Здійснено фотофіксацію даних об’єктів.

Підготовлено і направлено лист жителю міста Дубно, гр. Сорочинському С. С. з попередженням про призупинення будівництва в історичному ареалі міста Дубна без відповідних погоджувальних документів.

Підготовлено і направлено лист начальнику Дубенського районного відділу поліції Сергію Саврану про стан розгляду досудового розслідування кримінального провадження щодо незаконного будівництва в історичному ареалі міста Дубно навколо Дубенського замку.

Підготовлено і відправлено лист міністру культури та інформаційної політики України Ткаченку О. В. про надання роз’яснення щодо подальшого застосування напису радянського періоду на меморіальній таблиці пам’ятки національного значення – Луцької брами XVI ст. та подальшого вирішення даного питання.

Підготовлено і направлено лист орендарю пам’ятки національного значення Луцької брами владиці Іларіону про проведення термінових протиаварійних робіт на даному об’єкті культурної спадщини відповідно до укладеного охоронного договору та Закону України «Про охорону культурної спадщини».

VI. Методична робота

Працівники установи пройшли онлайн-тренінг «Краща практика диджиталізації (оцифрування) музейних колекцій у Польщі», організованого для українських музейників Національним інститутом музейництва та охорони колекцій (NIMOZ) Польща.

Розглянуто та затверджено тематичну структуру, тематико-експозиційний план та оформлювальні проєкти зі створення стаціонарної виставки «Археологія дубенських монастирів». Затверджено методичну розробку тематичної екскурсії по даній виставці.

Започатковано співпрацю зі Студією свята «Дитяча мрія».

Підписано Меморандум про співпрацю з ГО «Історія в руках» щодо збереження історичної пам’яті про об’єкти культурної спадщини України, які були фізично та інформаційно знищені внаслідок злочинних дій росії проти мирного населення України.

На завершення календарного року працівники заповідника пройшли атестацію щодо оцінки професійного рівня, відповідності кваліфікаційним вимогам і посадовим обов’язкам.

 

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ