Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Дубенська громада та депутати

Дубенська громада та депутати хочуть та мають знати правду

2 лютого група депутатів Дубенської міської ради ініціювала зустріч з колективом Дубенського історико-культурного заповідника. Приводом для розмови стало рішення сесії Дубенської міської ради 15 січня ц.р. про звернення до Рівненської обласної ради щодо передачі усіх об’єктів, які перебувають на балансі заповідника (пам’яток національного та місцевого значення) і є спільною власністю територіальних громад Рівненської області, до комунальної власності територіальної громади міста Дубно. Щоб почути правду з перших вуст у Дубенський замок завітали депутати Олена Олійник, Микола Стрільчук, Роман Дворжак, Артур Биць, Наталя Іваницька та Юлія Ткачук, які представляють усі постійні комісії міської ради . Утримавшись під час голосування за це рішення на сесійному засіданні, таким чином вони виявили бажання глибше вивчити питання, почути об’єктивну інформацію щодо реального стану справ у заповіднику від колективу та його керівника.

Про реальний стан справ у заповіднику та суперечливі заяви очільника міста

Коментуючи звернення депутатів міської ради до обласної ради, а фактично розвінчуючи міфи про заповідник, які містяться у цьому документі, директор установи Леонід Кічатий оперував ще одним листом. Його скріпив власним підписом і надіслав 4 листопада 2020 року до Рівненської ОДА та Міністерства культури України голова Дубна Василь Антонюк. У листі очільник міста високо оцінює роботу колективу заповідника щодо збереження пам’яток історії та архітектури і просить високі органи державної влади сприяння у процесі надання установі статусу Національного заповідника.

Минає трохи більше двох місяців і з’являється звернення, суть якого не лише суперечить змісту листа від очільника міста, але й дискредитує колектив заповідника, створює перешкоди на багаторічному та нелегкому шляху до головної мети – здобуття престижного статусу, який в першу чергу мав би прославити місто Дубно, примножити до нас потік туристів. Можливо, кардинальній зміні настроїв міської влади стало привернення уваги громадськості, ЗМІ та вищих владних органів до незаконної забудови в охоронній зоні навколо заповідника? Мабуть, питання риторичне.

Основними аргументами прийняття міською радою згаданого звернення до обласної ради були начебто недостатня робота заповідника щодо збереження історичної цінності об’єктів, переданих обласною радою суб’єктам господарювання, вплив адміністрації президента (очевидно Януковича) на рішення судових інстанцій, несплата заповідником податків у міську скарбницю, несплата туристичного збору тощо. Окремим рядком у зверненні прописана необхідність передачі у власність громади культових споруд.
Дослівно: «В усіх зазначених культових спорудах розміщуються міські релігійні громади, здійснюються культові обряди дубенчан, що вказує на те, що дані споруди задовольняють колективні інтереси виключно Дубенської громади»!
А що насправді? Скількі коштів виділив заповідник на ремонтно-реставраційні роботи та скільки сплатив до бюджетів різного рівня

Депутат Кічатий
«Об’єкти історико-культурної спадщини знаходяться в обласній комунальній власності, а тому заповідник не може бути переданий в оперативне управління місту. На сьогодні немає такої законодавчої норми», – пояснив депутатам Леонід Кічатий.
Головний бухгалтер заповідника Віталій Корнійчук проінформував про усі види податків, які сплачені до бюджетів різного рівня протягом останніх трьох років. Найбільша сума у вигляді прибуткового податку надійшла до бюджету міста – 2 млн.578 тис.130 грн. Державний бюджет отримав за цей період 1 млн.053 тис. 499 грн. податку на додану вартість і 214 тис.845 грн. військового збору. До обласного бюджету перераховано 30 відсотків надходжень від орендної плат, а це 406 тис.035 грн. Причому на прохання колективу обласна рада нерідко звільняє установу від сплати цих 30 відсотків коштів і це дозволяє їх теж спрямовувати на ремонтно-реставраційні роботи у місті.
У 2018 році на пам’ятку архітектури місцевого значення – будинок синагоги- спрямовано 845,08 тис. грн., на ремонт будівель торговельно-житлового історичного центру міста – 67,036 тис. грн., у 2019 році на будівлі міста – 161.3 тис. грн., а минулого року – 150 тис. грн. на об’єкт по вул. Драгоманова,1(на засадах партнерства спільно з підприємцями міста). На ремонт та реставрацію пам’яток національного значення використано у 2018 році -379,76 тис. грн., у 2019 – 1068,58 тис. грн., у 2020 р. -844,61 тис. грн.
Під час сесії, де приймалось звернення, прозвучало питання: як фінансує заповідник область? Обласні органи влади фінансово забезпечують загальний бюджет установи у сумі 8 млн. грн. І говорити про якесь надумане «протистояння Ватикану і Риму» було б нечесно і несправедливо. Адже на мосту перед замком працівники заповідника зустрічають гостей словами: «Вітаємо вас у славному місті Дубно!». І все роблять для того, щоб туристи якнайдовше у нас затримались.

Скарбницю міста наповнюють підприємці, які орендують приміщення, що знаходяться на балансі заповідника. Усі вони – дубенчани, як і їхні наймані працівники, і сплачують податки у бюджет міста. Переважна більшість орендарів не змінювалась протягом багатьох років, тому що заповідник йшов і йде їм назустріч у вирішенні всіх проблем.

Справді, заповідник не сплачує туристичного збору. Цей вид збору встановлює місто для готелів. Якщо таку норму на законодавчому рівні введуть – заповідник теж увійде у число його платників.

Щодо культових споруд, блокування земельних питань Дубенською міською радою, а також перспектив розвитку міста та заповідника

А щодо культових споруд, які мають слугувати «виключно дубенській громаді», то тут автори тексту звернення однозначно передали куті меду. Адже туристичні маршрути у нашому місті пролягають і через храми міста, та й приїжджий має повне право зайти у будь-яку церкву міста і помолитись.

Дубенською міською радою так само блокуються проєкти землеустрою для виділення у постійне користування земельних ділянок під пам’ятками національного значення, які знаходяться у місті. А без позитивного вирішення цього питання годі розраховувати на інвестиції благодійників та меценатів у майбутньому. Прийняття згаданого звернення ставить під загрозу проведення ремонтно-реставраційних робіт у бальній залі палацу князів Любомирських Дубенського замку. Однак цей факт, очевидно, не надто хвилює авторів звернення і тих депутатів, які його підтримали.

Колектив установи підготував власне звернення, щоб розвінчати недостовірну інформацію. Мешкані Дубна мають знати правду!

Зустріч депутатів

Під час зустрічі з депутатами міської ради директор заповідника Леонід Кічатий повідомив, що колектив установи підготував власне звернення до Рівненської обласної ради, Рівненської облдержадміністрації, управління культури і туризму РОДА, позаяк у зверненні депутатів Дубенської міської ради міститься недостовірна інформація, а сам текст звернення юридично необґрунтований, позбавлений елементарної логіки та аналітики. А це вводить в оману депутатський корпус та населення міста.

Своєю чергою присутні на зустрічі депутати висловили свою підтримку колективу заповідника та його керівнику і запросили на чергову сесію Дубенської міської ради, щоб донести до депутатського корпусу повну і об’єктивну інформацію.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ