Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Буде музей Бориса Возницького

У Дубенському замку буде музей Бориса Возницького

«Цеглинку» у його створення заклали під час культурно-мистецьких заходів з нагоди 95-річчя нашого славетного земляка Бориса Возницького. 16 квітня, у 95-у річницю від дня народження Героя України, Шевченківського лауреата, видатного культурного діяча, нашого славетного земляка Бориса Возницького у Дубенському замку відбувся ряд цікавих культурно-мистецьких заходів.

Його початку передувало звершення поминального богослужіння у Свято-Іллінському соборі м.Дубна.

Буде музей Бориса Возницького 2
Участь у заходах взяли міський голова Дубна Василь Антонюк, президент Благодійного Фонду «Відродження історико-культурної спадщини України імені Героя України Б.Г.Возницького» Олександра Лісаковська, голова Рівненської обласної організації Національної спілки художників України Петро Подолець, відомий рівненський меценат Олексій Муляренко, директор Державного історико-культурного заповідника м.Дубна Леонід Кічатий.

Одночасне відкриття 2-х виставок: живописної та фотовиставки відбулося у палаці князів Любомирських

Буде музей Бориса Возницького 3

Буде музей Бориса Возницького 8

У цей день, зокрема, у палаці князів Любомирських відбулось відкриття живописної виставки «Мистецькими шляхами Пінзеля». До виставки долучились 20 митців з усієї України, а також Литви, Латвії та Естонії.
«Виставка увібрала у себе 37 творів і продемонструвала дуже високий мистецький рівень, – презентував експозицію голова Рівненської обласної організації Національної спілки художників України Петро Подолець. – І це не дивно, адже у пленері взяло участь 8 художників, відзначених державними нагородами України. І дуже приємно, що у день народження Бориса Возницького виставка зайняла своє почесне місце у Дубенському замку»
У цей же день відбулось відкриття фотовиставки Міжнародного фотохудожнього пленеру «Стежками Бориса Возницького та Іоана Пінзеля». Імена цих двох видатних постатей йдуть поруч не випадково. Адже саме Борис Возницький відкрив світові ім’я видатного галицького скульптора.

Буде музей Бориса Возницького 4
«Ім’я патріарха замків Бориса Возницького для нас особливо значиме, – відзначив у своєму вітальному слові директор Державного історико-культурного заповідника м.Дубна Леонід Кічатий. – Адже ми добре пам’ятаємо його співпрацю з нашим колективом, його неоціненну допомогу в декоративному оформленні палаців князів»
Саме у Дубенському замку заклали першу «цеглину» у створення музею Бориса Возницького

Так склалось, що на Львівщині, де значну частину свого життя працював Борис Григорович, немає музею видатного мистецтвознавця. Цю прогалину, на пропозицію організаторів заходів, взялися заповнити у Дубні.
«Створення музею Бориса Возницького ми розпочнемо із кімнати, де ми відкриваємо сьогодні фотовиставку, – повідомив Леонід Кічатий. – Де, як не в Дубенському замку, має перебувати душа нашого славетного земляка, яка благословлятиме усі події, що тут відбуватимуться»
Щоб закласти першу «цеглину» у створення музею, організатори провели благодійний аукціон, на якому лотами стали цікаві речі, які стосуються бурхливої життєдіяльності Бориса Григоровича. Це, зокрема:

  • збірка матеріалів науково-краєзнавчої конференції «Лицар Ордену культури», присвяченої 90-річчю Бориса Возницького
  • біографічний фільм «Золота підкова Бориса Возницького»
  • книга «Передзвін «Золотої підкови Бориса Возницького» та ін.
Буде музей Бориса Возницького 5
Продовженням культурно-мистецьких заходів став «круглий стіл» та спецпогашення маркованого конверту

Продовженням культурно-мистецьких заходів з нагоди 95-річчя мистецтвознавця став «круглий стіл» на тему «Борис Возницький – Почесний громадянин м.Дубна». На відеозв’язок з його учасниками вийшли Герої України , Почесні громадяни нашого міста – керівник Міжнародного центру відновного лікування у м.Трускавці Володимир Козявкін, академік НАН України Микола Жулинський та донька Бориса Возницького – заслужений працівник культури України Лариса Разінкова-Возницька.

З села Ульбарів, де народився Борис Григорович (нині Нагірне) на заходи у Дубенському замку приїхав його хрещеник Микола Галай. Микола Васильович подарував Заповіднику портрет своїх батьків, який у 50-х роках власноруч намалював його хресний батько.

Буде музей Бориса Возницького 6
Буде музей Бориса Возницького 7
Під час «круглого столу» також відбулось спецпогашення маркованого конверту «Борис Возницький і Дубно», а також презентація спецвипуску газети «Замок», присвяченого 95-річчю нашого славетного земляка.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 листопада працюємо з 9:00 до 17:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ