Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

У Тронній залі говорили про ювілей Дубенського замку та «Велику реставрацію»

У Тронній залі говорили про ювілей Дубенського замку та «Велику реставрацію»

Цьогоріч Дубенському замку виповниться 530 років. Керівництво та колектив Заповідника м. Дубна не розглядає відзначення ювілейної дати одного з 7 чудес України як одноразову урочисту акцію. Майже щомісяця заплановані події та заходи (серед них є унікальні), які так чи інакше нагадуватимуть нам про ювілей незламної фортеці. Календарний план таких заходів на 2022 рік обговорили 21 січня в Тронній залі Дубенського замку за участю заступника голови Рівненської облдержадміністрації Сергія Гемберга та керівної ланки Заповідника м. Дубна.

Зокрема, вже в другій половині лютого заплановано проведення науково-практичної конференції на тему «Волинь туристична» за участю представників чотирьох областей України. Як проінформував директор Заповідника м. Дубна Леонід Кічатий, її логічним продовженням стане підписання Дубенською райдержадміністрацією регіонального меморандуму про співпрацю між чотирма районами Рівненської, Тернопільської, Львівської та Волинської областей, з якими межує Дубенський район. Документ передбачає співпрацю в туристичній галузі: туристично-інформаційний центр Дубенського замку, створений минулого року, вийде з конкретними пропозиціями щодо започаткування спільних туристичних маршрутів у цих областях України.

У квітні, коли в Україні відзначатимуть 96-у річницю від дня народження Героя України Бориса Возницького, в Дубенському замку планується відкрити кімнату-музей відомого українського мистецтвознавця. У цій шляхетній справі колектив Заповідника м. Дубна дуже розраховує на передачу в майбутній музей особистих речей академіка його донькою Ларисою Разінковою-Возницькою.

Насиченим на події має бути травень. Адже за календарем в Україні мають проходити Дні Європи. Торішнє відзначення його в Дубенському замку викликало чималий позитивний резонанс серед громадськості нашого краю. Не виключено, що в програму Дня Європи органічно увіллється офіційна частина туристичного фестивалю «Мандруй Рівненщиною». До Дня Європи Заповідник стане ініціатором проведення міжнародного художнього пленеру за участю майстрів пензля з України, Польщі, Чехії, Словаччини та країн Балтії. Яскравою преамбулою до свята стане відкриття оновленого порталу Надбрамного корпусу Дубенського замку.

Євросоюз оголосив 2022 рік роком молоді. З огляду на це спільні заходи Заповідника та Дубенської районної державної адміністрації зі залученням молоді територіальних громад Дубенщини цьогоріч у червні виглядають важливими та актуальними.

Карантинні обмеження, пов’язані зі світовою пандемією, відклали на липень 2022 року проведення міжнародної наукової історико-краєзнавчої конференції «Чехи на теренах Волині», присвяченої 30-річчю створення чеського товариства «Стромовка» на Дубенщині. Видруковані матеріали до проведення конференції уже побачили світ, і організатори заходу дуже сподіваються, що жодні форс-мажорні обставини не завадять його проведенню.

Особливе місце в ювілейному календарі Дубенського замку займає вересень. Адже на нього припадає проведення міжнародної історико-краєзнавчої конференції з презентацією факсимільного видання Дубенського Четвероєвангелія. Цю унікальну рукотворну працю, яку в оригіналі на власні очі бачили одиниці, нині за своєю історичною цінністю можна порівняти хіба що з Пересопницьким Євангелієм. У ці дні наукові працівники Заповідника напружено працюють над юридичними аспектами друку електронної версії Дубенського Четвероєвангелія.

Ще однією важливою темою розмови в Тронній залі була участь Дубенського замку в президентській програмі «Велика реставрація». Як проінформував заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг, на найближчі 2 роки пріоритетними в проведенні реставраційних робіт є 3 об’єкти історико-архітектурної спадщини Рівненщини: Острозький замок, Дубенський замок та Рівненський обласний краєзнавчий музей. Саме в такій послідовності буде здійснюватись реставрація. А це означає, що до кінця 2023 року палац князів Любомирських Дубенського замку планується відреставрувати, якщо цьому не завадять непередбачувані обставини. Наразі керівництво Заповідника м. Дубна розв’язує питання підписання охоронного договору та погодження проєктно-кошторисної документації у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Звичайно, процес виконання календарного плану заходів у рік 530-річчя Дубенського замку з часом зазнає певних корективів. Однак важливо, що робоча зустріч у Тронній залі дозволила сформувати основні стратегічні цілі колективу Заповідника м. Дубна, і уже із завтрашнього дня напружено працювати, щоб гідно прожити цей ювілейний рік.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ