Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Етно-рок-поезія Ірини Баковецької-Рачковської

У Тронній залі Дубенського замку лунала етно-рок-поезія Ірини Баковецької-Рачковської

«Сьогодні ви відкриєте для себе багато нового, досі незнаного». З такими словами звернувся до аудиторії Юрій Пшеничний – ведучий зустрічі з відомою українською виконавицею власного літературного перформансу «етно-рок-поезія» та письменницею Іриною Баковецькою-Рачковською
Пані Ірина постала перед своїми глядачами у кількох творчих іпостасях

Етно-рок-поезія Ірини Баковецької-Рачковської 2
І, справді, презентація у Тронній залі замку її багатогранної творчості перевершила усі сподівання. Пані Ірина постала перед своїми глядачами у кількох творчих іпостасях. Але найбільший інтерес і захоплення викликав її спів авангардної поезії із сакральними відтінками, де вчуваються голоси наших предків.

Етно-рок-поезія суттєво відрізняється від традиційних напрямків пісенно-поетичної творчості, до якої ми звикли, і саме цим вона приворожує слухача, змушує вдумуватись у глибокі за своїм змістом тексти, співпереживати почуте разом із перформаціоністкою. Ти невільно стаєш учасником автентичної мінівистави, де емоції виконавиці органічно передаються кожному, хто знаходиться поруч


Авторка, для якої творчість – це спосіб життя, розповіла, як зародилась у ній етно-рок-поезія

У своїх спогадах вона перенеслась на літературну сцену рок-фестивалю «Тарас Бульба» у Дубні чотирирічної давності, де випала нагода зустрітись з творчими людьми Юрієм Пшеничним та Андрієм Бардецьким, які розуміють і люблять сучасну музику.

З ними вперше Ірина спробувала читати-співати свою надсучасну поезію. Творча спроба була успішною і стала поштовхом до проєкту, який трансформувався у створення власного етно-рок- гурту.

У піснях Ірини Баковецької-Рачковської, які лунали у Тронній залі, переважає патріотична тематика.
Вона доносить до слухача схвильовані спогади про Гурби, про боротьбу багатьох поколінь українців за Незалежність України, відстоює незмінні людські чесноти – віру у Всевишнього, порядність, силу духу, незламність у відстоюванні свободи.

«Кожен мій виступ – це як емоційний транс», – зізнається Ірина

Виконуючи свої твори, Ірина не завуальовує емоції, з головою поринає у світ своїх почуттів, і щоразу під час виступів ніби по-новому прочитує рядки, написані серцем.
«У мені сидить «бюрократка», бо у повсякденному житті я ще зайнята державною роботою. Але моє творче начало має час від часу виходити на волю. Тому кожен мій виступ – це як емоційний транс», – зізнається Ірина
У своїх книгах письменниця піднімає болючі теми, про які не говорять вголос
Етно-рок-поезія Ірини Баковецької-Рачковської 3
Свої книги (а їх уже налічується 8) письменниця пише теж нестандартно. У них вона торкається болючих тем соціального характеру, про які здебільшого прагнуть не говорити вголос. Досить резонансними стали два її найновіші прозові твори – психологічні детективи «Пластилін» і «Торчок, або Грант на контрабанду», які Ірина Баковецька-Рачковська презентувала під час зустрічі у замку.

З діалогу між ведучим і неординарною гостею присутні дізнались про життєві пріоритети виконавиці, про деякі секрети її творчої кухні, її ставлення до непопулярності книгочитання у наш час та багато інших цікавих деталей, пов’я заних з непересічною особистістю та оригінальною творчістю Ірини Баковецької-Рачковської.

Етно-рок-поезія Ірини Баковецької-Рачковської 4
Етно-рок-поезія Ірини Баковецької-Рачковської 5
«Тронна зала замку з її історичною сакральною аурою дуже личить суті Вашої творчості, – сказав у своєму вітальному слові директор Заповідника Леонід Кічатий. – А етно-рок-поезія у Вашому виконанні викликає непідробні емоції, наповнює оптимізмом і патріотичними почуттями. Ми Вами пишаємось!»

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ