Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Українські заповідники схвалили ідею створення асоціації

Українські заповідники схвалили ідею створення асоціації

«Архітектори – наступні після Бога у створенні світу». Так любить говорити своїм студентам завідувач кафедри основ архітектури та архітектурного проєктування Київського національного університету будівництва і архітектури Олег Слєпцов, аби вони усвідомлювали свою відповідальність перед суспільством. Сповна відчуває відповідальність і важливість своєї діяльності й сам народний архітектор України, який завітав минулої п’ятниці до Дубенського замку.

Співпраця професора, доктора архітектури з Державним історико-культурним заповідником м. Дубна триває не один рік. Нині в архівах установи зберігаються дипломні роботи студентів КНУБіА – проєкти, які перемагали у всеукраїнських конкурсах. Серед них проєкти історичної забудови середмістя Дубна, регенерації історичного середовища Заповідника, загального історичного ансамблю міста, вулиці Д. Галицького, Луцької брами, Дубенського форту-застави…

Якщо в попередні роки Олег Семенович приїздив до Дубенського замку в статусі дійсного члена Української академії архітектури, то цього разу ми зустріли його уже як президента цієї громадської організації, яку він очолив півтора року тому.

Відомого українського архітектора в Тронній залі замку вітали також наші колеги – Павло Рудецький (ДІКЗ м. Луцьк), Анатолій Маціпура (Національний заповідник «Замки Тернопілля»), Вадим Микулич (Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник), Леонід Галабуз (Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви).

Уже зараз Олег Слєпцов складає плани щодо відновлення роботи академії в повоєнний період. З цією метою недавно побував у службових відрядженнях у Данії та Грузії, де підписав угоди про співпрацю з відомими в Європі проєктними організаціями та домовився про точкову відбудову в Україні зруйнованих російським агресором пам’ятників архітектури.

Вбачаю своїм основним завданням на сьогодні – відновлення уваги до Української академії архітектури як головного координаційного центру проєктування та наукових досліджень», – висловив думку Олег Слєпцов під час зустрічі з керівниками заповідників західного регіону.

Асоціація заповідників як «інститут культурного лобізму»

Дубенський замок став майданчиком для обговорення ідеї створення при Українській академії архітектури Асоціації заповідників. Нині в Україні налічується 57 таких державних установ. Олег Слєпцов бачить їх об’єднання під крилом академії з метою надання всебічної допомоги в плані виготовлення проєктної документації та адміністративної підтримки. Як запевнив Олег Семенович, усі проблемні питання, з якими будуть звертатись керівники заповідників, розглядатимуться на засіданнях президії академії та до їхнього вирішення залучатимуться справжні професіонали – еліта вітчизняної архітектурно-будівельної галузі (професура і доктори архітектури, лауреати державних премій).

Питання створення такої асоціації – на часі, вважають керівники установ, які взяли участь у зустрічі. Зокрема, директор Заповідника м. Дубна Леонід Кічатий розраховує на вплив асоціації в питанні законодавчої ініціативи щодо державно-приватного партнерства в культурній сфері. У цьому зв’язку він пригадав неефективність закону «Про оренду державного і комунального майна», прийнятого 2019 року, який забороняє використання інвестицій від приватних структур для розвитку історико-культурних об’єктів. Також недосконалим є закон «Про охорону історико-культурної спадщини», адже в державі сьогодні немає жодного наглядового органу, який би контролював процеси забудови в історичних ареалах заповідників. Для Дубна це вкрай болюче питання.

Зі створенням асоціації заповідників є надія, що наші проблеми почують і відповідно відреагують у державних органах влади», – резюмував Леонід Кічатий.


«Гуртом і батька легше бити», – пригадав давнє українське прислів’я директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, а тому цілком і повністю підтримав ідею створення асоціації, яка виношувалась уже давно, і готовий хоч сьогодні поставити підпис під угодою про співпрацю з Українською академією архітектури. Мало того, уже найближчим часом він має намір надіслати в академію перелік проблемних питань і створити сприятливі умови для роботи фахівців та студентів із Києва в заповіднику.

Голова Дубенської районної військової адміністрації Всеволод Пекарський, який теж завітав на зустріч, вважає створення Асоціації заповідників необхідним. За його словами, це свого роду «інститут лобізму» в культурній сфері.

У вас є бачення цього процесу, а в нас, як у державного органу влади, – певні повноваження для його підтримки, – звернувся він до учасників зустрічі. – І ми маємо ефективний майданчик – Дубенський замок – для того, щоб у ході обговорення розв’язувати проблеми збереження нашої історичної спадщини».

Наступну зустріч потенційні члени асоціації вирішили не відкладати на безвік. Офіційно оголосити про створення Асоціації заповідників планують під час виїзної сесії президії Української академії архітектури цьогоріч у квітні. Цей день має стати помітною датою в культурологічному календарі України.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ