Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Як знайти справжнє кохання

Як знайти справжнє кохання

Цю казку написав юний школяр Максим Смовський із м. Остер, що на Чернігівщині. Йому наскільки припав до душі Дубенський замок, що хлопчик написав свою версію про скарби, які зберігаються тут. Цікаво? Тоді читайте

Рівненщина – місце неймовірної сили та краси, місце легенд та надзвичайних історій, романтичної аури, загадок та міфів. Кожне місто та село цього краю має старовинну та цікаву історію. Про це можна створити цілий цикл, а почати хочеться зі загадкового міста Дубна та не менш казкового Дубенського замку.

Замок просто вражає своєю величчю та могутністю. Здавна він був одним із найбагатших замків у Європі. Усім відомо, що в ньому зберігалися скарби тодішнього володаря Дубно – князя Костянтина Острозького. Неприступні мури не давали можливості ворогам заволодіти замком та скарбом.

Та сьогодні розповідь не про скарб, точніше про скарб, але про інший – про справжнє кохання. Була в пана Острозького неймовірної вроди небога – Беата. Багато легенд присвячено її мужності, красі, а от про її кохання розповідають мало.

З дитинства дівчина росла відважною, життєрадісною, ніколи не корилась ворогам і неймовірно любила свою землю, рідний край. Частенько дядько брав її з собою на лови, де вона показувала чоловічу вправність, витримку, силу.

Та одного разу в лісі дівчина заблукала. Сама не зрозуміла, як це сталося, бо відмінно знала цю місцину. Пройшовши трохи, вона побачила джерело, поряд сидів юнак і замріяно дивився на воду. Беата не одразу заговорила до хлопця. Її замилувала його врода і дівчина, як зачарована, стояла мовчи й лише дивилася на юнака. Його очі нагадували два бездонні озерця, вуста та щічки – палахкотіли рум’янцем, волосся нагадувало сонячне проміння.

Він повернувся, бо почув чиєсь дихання. Коли він заговорив, юнці здалося, що його мова – то солодкий нектар. Мілуш (а саме так звали хлопця) теж був вражений Беатою. Вони майже не говорили, лише дивились одне на одного. Слова тут були зайві.

Дуже скоро дядько відшукав небогу, а от з Мілушем Беата більше ніколи не розлучалася.

Часто доля сама знаходить нас. Але на шляху зустрічаються не тільки троянди, але й терни. У день вінчання Мілуша та Беати на замок напали татари. Усі запанікували, та Беата була стійкою і без вагань дала відсіч ворогам – запалила ґніт і поцілила гарматою в ханське шатро… Напад було відбито.

Кажуть, якщо кохання справжнє, то йому ніщо не завадить, а ще є такий вислів, що на жінках тримається світ і часто доводиться саме слабкій (але це відносно) половині людства брати все у свої руки.

З часом Беата дізналася, що Мілуш був зачарований; його обов’язково мала відшукати дівчина, котра буде здатна кохати по-справжньому, покохати більше за життя. І він знайшов її, чи то вона його. Але чари розвіялись…

Після весілля молода пара облаштувала замок, добудувала його й саме тоді (так стверджують писемні джерела) родина Острозьких та Беата з коханим заховали в найглибшому підземеллі свій основний скарб. Ніхто не бачив цього скарбу, одні говорять, що це сила-силенна золота, інші стверджують, що це неймовірний розум, яким заволодіє той, хто знайде скарб, є й легенда, що це тонни старовинних монет, та є й ті, які переконані, що в підземеллі захована таємниця справжнього кохання, бо хіба не воно є справжнім скарбом людства?!

Беата та Мілуш прожили довге та щасливе життя, кажуть, що їхні діти, онуки, правнуки теж усі були щасливі, можливо через те, що їхні пращури розповіли їм історію справжнього скарбу, справжнього щастя, яке не купиш ні за які гроші…

А чи відвідували Дубенський замок ви, чи намагались відшукати той загадковий скарб? Ні …Ну тоді у вас ще все попереду!

У народі кажуть, що хто хоч раз відвідає Дівочу вежу (а саме так називають вежу, на якій Беата проявила свій героїзм), той ОБОВ’ЯЗКОВО знайте КОХАННЯ на все життя.

Тож не лінуйтесь, збирайте валізи й гайда до Дубенського замку на пошуки справжнього кохання!!!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ