Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Заповідник в одній команді з ЮНЕСКО. Підсумки

Заповідник в одній команді з ЮНЕСКО. Підсумки

Представництво Міжнародного центру впровадження Програм ЮНЕСКО в Дубні розпочало свою діяльність неповних два роки тому. Здавалося б термін незначний, проте 25 січня, під час звіту про виконану за цей період роботу, керівнику Дубенського осередку Леоніду Дудку не довелось відбуватись загальними фразами, адже реалізованих благодійних справ з лихвою вистачило б не на один рік. Проте, звітуючи, очільник представництва справедливо зауважив: таку кількість конкретних корисних для громади справ не вдалося б втілити у життя, якби не команда однодумців-членів ЮНЕСКО, які представляють Тернопільське обласне відділення Міжнародного центру впровадження Програм ЮНЕСКО та Заповідник м. Дубна.

Леонід Дудко зупинився на основних напрямках благодійної діяльності – забезпеченні технічними засобами рятувальників, обладнанням медичних та соціальних закладів, а також заходів, котрі стосуються різних культурно-освітніх проєктів. Без тісних дружніх та ділових контактів зі закордонними партнерами, зауважив керівник осередку, розраховувати на ефективний результат було б складно. А плідна співпраця стала можливою тільки після багатьох поїздок за кордон, зустрічей із польськими друзями на українській землі.

«Першою ластівкою» цього співробітництва став пожежний автомобіль «Volvo», який Дубно отримало від громади Цедри-Вельке Поморського воєводства. Згодом до технічної підтримки українських пожежників долучились партнери з польських міст Гданськ, Гнєв, громади Котунь. Торік пожежний автомобіль отримала Веселівська територіальна громада на Запоріжжі. Нині команда ЮНЕСКО домовляється з польськими партнерами про забезпечення пожежними авто Овруцької громади на Житомирщині та Вербської територіальної громади Дубенського району. Не став «музейним експонатом», а з користю використовується на різних роботах у Дубенському замку електрично-гідравлічний підйомник, який прибув із м. Гнєв…

Загалом же за 12 років діяльності Тернопільського представництва Міжнародного центру впровадження Програм ЮНЕСКО польсько-український кордон перетнуло 17 автомобілів, з яких 14 призначені для пожежників.

«За цей час ми перевезли до України тисячі тонн благодійних вантажів із Польщі, Франції, Німеччини, – взяв участь в обговоренні звіту директор представництва ЮНЕСКО в Тернополі Віталій Семенюк. – І я пишаюсь, зокрема, тим, що перші 400 теплих ковдр знайшли свій адресат на Майдані під час Революції Гідності, 100 бушлатів були не зайвими для військовополонених Донбасу, 100 функціональних ліжок та інше медичне обладнання радо прийняли у Львівському військовому шпиталі».

Команда ЮНЕСКО на Дубенщині не є чисельною. До питання прийняття в члени міжнародної організації тут ставляться вимогливо. Іншими словами, випадкових людей в осередку немає. Серед активістів – голова Вербської територіальної громади Каміла Котвінська, яка вже встигла налагодити тісні контакти не лише з гміною Котунь Республіки Польща, а й з благодійними організаціями США. Як зазначила сама Каміла Вікторівна, неабияку підтримку та стимул у роботі вона відчуває від керівника осередку Леоніда Дудка та директора Заповідника м. Дубна Леоніда Кічатого, які входять до складу виконавчого комітету Вербської сільської ради. За їхнього сприяння, Вербській громаді вдалось, зокрема, отримати медичне обладнання реорганізованого хоспісу в Дубні, частина якого згодом надійшла у паліативне відділення Дубенської міської лікарні, Вербську амбулаторію та Вербське відділення терцентру. Леонід Дудко надав фінансову допомогу для облаштування внутрішніх туалетів у Білогородській гімназії.

Пріоритетним напрямком у своїй діяльності, як представників ЮНЕСКО, директор Заповідника Леонід Кічатий та завідувач відділу туризму, менеджменту та інвестицій цієї установи Микола Мандзюк вважають участь у євроінтеграційних процесах, побудові центру євроінтеграції на базі Дубенського замку за підтримки голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Коваля та голови Дубенської райдержадміністрації Всеволода Пекарського. Яскравим прикладом цієї роботи був День Європи 2021 року, в ході проведення якого в замку відбулось підписання протоколів намірів про співпрацю між громадами Дубенщини та Седлецького повіту Республіки Польща, що стало прецедентом міжнародної співпраці на такому рівні. Два роки поспіль Заповідник, отримавши грантові кошти, бере участь у реалізації проєкту Українського культурного фонду «Via Regia Ukraine» - культурний та туристичний маршрут Ради Європи в Україні. Для цього у Дубенському замку створений туристично-інформаційний центр, який буде комунікувати зі закордонними туроператорами.

Леонід Кічатий відзначив потужну співпрацю минулого року з польською громадою Котунь. Окрім благодійної допомоги з боку польських партнерів, Заповідник домовився про презентацію у храмах гміни двох тематичних виставок – «Добровольці нескореної України» та «Революція Гідності», на прикладі яких поляки більше дізнались про героїчні сторінки історії нашої держави.

Звіт голови представництва Міжнародного центру впровадження Програм ЮНЕСКО в Дубні Леоніда Дудка учасники зборів взяли до відома. Вони ж одноголосно обрали його головою осередку на наступний термін.

У планах роботи осередку на 2022 рік – організація в нашому місті «Клініки на колесах» від БФ «Дар життя» з метою медичного обстеження та лікування дітей, проведення в Дубенському замку художнього пленеру за участю 7 європейських країн, продовження системної підтримки українських добровольців, видання буклету про діяльність ЮНЕСКО кількома мовами та багато інших заходів.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ