Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Загальні новини

Казанська ікона Богородиці

Казанська ікона Богородиці – одна з найвідоміших і найшанованих на теренах Східної Європи

Вшанування цього чудотворного образу відбувається двічі на рік: 21 липня і 4 листопада.
Історія Казанської ікони Божої Матері починається у XVI столітті. Саме 21 липня у 1579 році відбулася її поява

Згідно із переказами, в той час у Казані вирувала сильна пожежа, яка знищила багато будинків. Однієї ночі Богородиця явилася уві сні 9-річній Матроні – доньці одного купця – і розповіла їй про свою ікону, закопану під руїнами згорілого будинку. Розповідям дівчинки ніхто не повірив, тоді Богородиця ще двічі їй явилася. Зрештою матір Мотрони погодилася сходити з нею у вказане місце; на попелищі вони розкопали святий образ, загорнутий у шматок полотна. При цьому вогонь не пошкодив ікону.

Казанська ікона Божої Матері вважається чудотворною – вона здатна вилікувати вірян від будь-якої недуги. Християни вірять, що ікона допомагає у складних життєвих ситуаціях, під час скорботи й печалі, а також знайти свій істинний шлях. Ікона вважається покровителькою всіх жінок, перед нею моляться про сімейне щастя, здоровʼя дітей і чоловіка, достатку в домі та спокій у родині, а також просять про народження дитини. В цей святковий день слід сходити до церкви, щоб помолитися до Божої Матері й причаститися.

Літнє свято Казанської ікони Богородиці вважалося початком збору врожаю і перших жнив, тож цього дня починають готувати льохи до зими. Крім того, 21 липня зазвичай прополюють город. Водночас у тих населених пунктах, де Казанська є престольним святом, влаштовуються справжні гуляння, які можуть тривати два або три дні. Цього дня також вітається одруження, адже, згідно із віруваннями, укладені в день Казанської Божої Матері шлюби будуть щасливими і міцними. Цією іконою, зокрема, благословляють молодих.

На свято Казанської ікони Божої Матері не можна працювати по дому (прати, шити, займатися іншою важкою працею). Крім того, цього дня заборонено лаятися і сваритися, плакати й сумувати, а також не варто купатися у відкритих водоймах.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ