Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

30 років Заповіднику. Далі буде!

30 років Заповіднику. Далі буде!

Чи варто відзначати ювілеї та дати під час війни? У директора Державного історико-культурного заповідника м. Дубна Леоніда Кічатого з цього приводу є власна думка: обійти увагою 30-річчя заснування ввіреної йому установи під час воєнного стану було б помилкою. Адже непереможна історична твердиня – один з важливих символів нашої Незалежності, і за будь-яких обставин ми маємо гартувати дух свободи та незламності, який з діда-прадіда у крові кожного свідомого українця, переходити у контрнаступ й на культурному фронті в боротьбі проти ненависного ворога.

Повністю солідарні з колективом Заповідника та його керівником численні друзі та партнери, шанувальники історичної перлини Рівненщини, які 14 червня зібрались у Дубенському замку, аби у дружному сімейному колі відзначити День народження славної установи.

Офіційній частині урочистостей передувало святкове богослужіння у замковій каплиці святого пророка Іллі за участю архієпископа Рівненського та Острозького Іларіона. Владика, знаючи про амбітні плани колективу на майбутнє, побажав кожному, хто плекає нашу історію, здоров’я сили духу та Перемоги.

Щирі вітання, визнання важливості збереження і розвитку культурної спадщини, теплі напутні слова були найкращим подарунком для кожного працівника Заповідника.

«Дубенський замок збудований на скелі нашої історії, духовності та непереможної правди, – сказав у вітальному слові голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш. – Тому він ніколи й ніким не був завойований, даючи зрозуміти ворогам, що українці – непереможна нація».

Вітаючи колектив Заповідника у святковому шатрі на замковому дворищі, владика Іларіон, віддав належне керівнику установи: рука господаря відчувається у всьому, а його талант менеджера дозволив сформувати потужну команду, яка щороку виконує величезний обсяг робіт з реставрації та відродження пам’яток історії та архітектури. Архієпископ Рівненський та Острозький ПЦУ передав вітання від митрополита Київського та всієї України Епіфанія та нагородив орденом Святителя і Чудотворця Миколая завідувача відділу історії Заповідника Юрія Пшеничного. Такою ж високою нагородою Церкви була відзначена відома львівська археологиня, доктор історичних наук Віра Гупало.

«Для вас, здається, немає нічого неможливого, – дала коротку характеристику роботі колективу Заповідника начальник управління культури та туризму Рівненської ОВА Любов Романюк. – І ми вдячні вам за надзвичайну історичну родзинку України – Дубенський замок, який ви так дбайливо бережете і розвиваєте».

Під час урочистостей був особливо бентежний епізод. Стоячи, оплесками присутні зустріли завідувача реставраційної майстерні Заповідника Романа Чернишевського, який нині проходить військову службу у найгарячішій точці повномасштабної війни. Доблесний воїн знайшов можливість приїхати на 30-річчя рідної установи, якій присвятив не один рік свого життя. Саме завдяки героям ЗСУ ми маємо змогу відзначати мирні дати, планувати своє майбутнє.

Президент Української академії архітектури, народний архітектор України Олег Слєпцов зізнався, що приїздить до Дубенського замку, як до рідного дому. Адже співпрацює з колективом Заповідника уже понад 10 років. Він впевнений у високому професійному та креативному потенціалі дубенських музейників та їхнього лідера. «Ви робите свою справу красиво, з душею», – сказав у вітальному слові професор.

До букета сердечних вітань, відзначення працівників Заповідника у цей день долучились заступник начальника Рівненської ОВА Сергій Гемберг, начальник Дубенської РВА Всеволод Пекарський, голова Дубенської районної ради Віктор Ковальов, міський голова Дубна Василь Антонюк, працівники Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, Національного заповідника «Замки Тернопілля», директорка Дубенського фахового медичного коледжу Жанна Кислюк, начальник управління освіти Дубенської міської ради Наталія Іваницька.

З нагоди 30-річчя Заповідника вагомий за своє історичною цінністю подарунок колектив отримав від народного депутата України Олександра Аліксійчука. Фонди установи поповнились Шевченковим «Кобзарем» англійською мовою, видрукованим у Великобританії обмеженим тиражем.

Атмосферу свята яскраво прикрасив виступ академічного камерного оркестру Рівненської обласної філармонії.

Історична дата в житті Заповідника була доповнена не менш історичною подією: у замку відкрили нову постійну виставку «Археологія дубенських монастирів». Презентували виставку її творці – доктор історичних наук, багаторічна дослідниця костелу бернардинів у нашому місті Віра Гупало, завідувач відділу історії Заповідника Юрій Пшеничний та голова МГНО «Дубенський археологічний осередок» Андрій Бардецький.

Про рівень виставки говорить той факт, що на ній є експонати, яких не знайдеш не лише в Україні, але й у Європі, і не побачиш навіть у французькому Луврі…

І це насправді чудовий підсумок Дня народження нашого Заповідника.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ