Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти

Новини заповідника

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської

Смілива експериментаторка, новаторка, і просто непересічна творча особистість. Які ще слова підібрати для характеристики художниці з Волині Тетяни Мялковської? Скажемо відверто: виставка її живопису, яка експонувалась у Дубенському замку понад місяць, викликала різні емоції та оцінки у відвідувачів. Часом різко протилежні. Але головне, що картини волинської мисткині нікого не залишили байдужим. А це найважливіший підсумок її творчості.

«Звичайно, хотілося б, що твої картини викликали лише захопливе «вау!» і продавались поціновувачам мистецтва за великі гроші, – зізналась під час спілкування з працівниками Заповідника Тетяна Мялковська. – Однак у житті не завжди так не буває. Тому до критики я завжди прислухаюсь – вона б’є по гордині і не дає розвиватись марнославству».

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської. Фото 1
Її картини народжуються без ескізів. Вони – вінець єдності полотна, фарб і пензля.

«Відчуваю себе інструментом у руках Божих, – каже мисткиня, і додає: – Я малюю серцем, а не розумом».

Тетяна народилась на Львівщині, однак як художниця самоствердилась на Волині, закінчивши Національний університет імені Л. Українки. Уже 20 років керує в Луцьку дитячою художньою студією «П’ятерня», яку сама й заснувала. Її вихованці отримують ґрунтовні знання з образотворчого мистецтва за авторськими методиками Тетяни Мялковської.

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської. Фото 2
Її творчість багатогранна. До живопису прийшла не одразу. Спочатку під руками був текстиль – понад 120 виробів із батику, скульптури. Далі – мальоване дерево: дошки та левкас об’єднались у фігури (понад 50 робіт). І вже згодом з’явились мальовничі картини в стилі фольклор-модерн.

Художниця була дещо збентежена, побачивши експозицію власних картин у палаці князів Любомирських Дубенського замку:

«Так густо і різножанрово мої картини ще не експонувались. А замок, в якому я вперше, вражає своєю неповторністю».

Творчий діапазон цієї жінки характеризує ще одна важлива деталь: останні кілька років вона займається арттерапевтичними практиками з ветеранами АТО-ООС, їхніми родинами, дітьми та підлітками. Сертифікат арттерапевтки здобула в Національному педінституті ім. М.Драгоманова.

«Арт терапія збоку виглядає як шаманство, ворожіння, тому що я працюю з картами, – розповіла Тетяна Мялковська. – Але ці карти, на відміну, скажімо від карт таро, – метафоричні, асоціативні. Через комунікативний центр, розмову і правильно поставлені питання я витягую з-під свідомості те, що блокує людину на шляху до щастя і гармонійного життя. Позитивний ресурс закріплюється засобами мистецтва, зокрема, малюванням картин».

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської. Фото 3
Як арттерапевтка, Тетяна Мялковська ініціювала проєкт «Арт Постріл», до якого долучились понад 200 учасників, які створили більше як 300 полотен та сакральних картин, що експонувались на 13 виставках в Україні, Польщі та Бельгії.

Для Дубенського замку художниця подарувала одну зі своїх робіт. І співпраця Заповідника м. Дубна з Тетяною Мялковською триватиме надалі. Під час зустрічі 23 листопада обговорювалось, зокрема, питання проведення художнього пленеру.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 15 травня працюємо з 9:00 до 20:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок