Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської

Фольклор-модерн та арттерапія від Тетяни Мялковської

Смілива експериментаторка, новаторка, і просто непересічна творча особистість. Які ще слова підібрати для характеристики художниці з Волині Тетяни Мялковської? Скажемо відверто: виставка її живопису, яка експонувалась у Дубенському замку понад місяць, викликала різні емоції та оцінки у відвідувачів. Часом різко протилежні. Але головне, що картини волинської мисткині нікого не залишили байдужим. А це найважливіший підсумок її творчості.
«Звичайно, хотілося б, що твої картини викликали лише захопливе «вау!» і продавались поціновувачам мистецтва за великі гроші, – зізналась під час спілкування з працівниками Заповідника Тетяна Мялковська. – Однак у житті не завжди так не буває. Тому до критики я завжди прислухаюсь – вона б’є по гордині і не дає розвиватись марнославству».

Її картини народжуються без ескізів. Вони – вінець єдності полотна, фарб і пензля.
«Відчуваю себе інструментом у руках Божих, – каже мисткиня, і додає: – Я малюю серцем, а не розумом».
Тетяна народилась на Львівщині, однак як художниця самоствердилась на Волині, закінчивши Національний університет імені Л. Українки. Уже 20 років керує в Луцьку дитячою художньою студією «П’ятерня», яку сама й заснувала. Її вихованці отримують ґрунтовні знання з образотворчого мистецтва за авторськими методиками Тетяни Мялковської.


Її творчість багатогранна. До живопису прийшла не одразу. Спочатку під руками був текстиль – понад 120 виробів із батику, скульптури. Далі – мальоване дерево: дошки та левкас об’єднались у фігури (понад 50 робіт). І вже згодом з’явились мальовничі картини в стилі фольклор-модерн.

Художниця була дещо збентежена, побачивши експозицію власних картин у палаці князів Любомирських Дубенського замку:
«Так густо і різножанрово мої картини ще не експонувались. А замок, в якому я вперше, вражає своєю неповторністю».
Творчий діапазон цієї жінки характеризує ще одна важлива деталь: останні кілька років вона займається арттерапевтичними практиками з ветеранами АТО-ООС, їхніми родинами, дітьми та підлітками. Сертифікат арттерапевтки здобула в Національному педінституті ім. М.Драгоманова.
«Арт терапія збоку виглядає як шаманство, ворожіння, тому що я працюю з картами, – розповіла Тетяна Мялковська. – Але ці карти, на відміну, скажімо від карт таро, – метафоричні, асоціативні. Через комунікативний центр, розмову і правильно поставлені питання я витягую з-під свідомості те, що блокує людину на шляху до щастя і гармонійного життя. Позитивний ресурс закріплюється засобами мистецтва, зокрема, малюванням картин».

Як арттерапевтка, Тетяна Мялковська ініціювала проєкт «Арт Постріл», до якого долучились понад 200 учасників, які створили більше як 300 полотен та сакральних картин, що експонувались на 13 виставках в Україні, Польщі та Бельгії.

Для Дубенського замку художниця подарувала одну зі своїх робіт. І співпраця Заповідника м. Дубна з Тетяною Мялковською триватиме надалі. Під час зустрічі 23 листопада обговорювалось, зокрема, питання проведення художнього пленеру.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ