Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Нескорена твердиня відзначила своє 530-річчя

Нескорена твердиня відзначила своє 530-річчя

Війна значно скоротила сценарій відзначення 530-річчя першої писемної згадки про Дубенський замок. У мирний час на усіх, хто б приїхав на свято до твердині над Іквою з нагоди цієї дати, без сумніву, чекала феєрія приємних подій та неординарних заходів, пов’язаних із нашою славною минувшиною. Однак і в умовах воєнного стану в державі, колектив Заповідника м. Дубна зробив усе можливе, аби програма цього дня, 27 вересня, підтвердила високе історичне значення незламної фортеці, яка впродовж віків була і залишається символом героїзму та нескореності українського народу.

Гарним почином у Всесвітній день туризму стала Міжнародна наукова онлайн конференція в Тронній залі Надбрамного корпусу за участю істориків, археологів, культурологів, музейників із Рівненської, Тернопільської, Львівської, Черкаської, Київської, Волинської областей, а також Литви. Теми для обговорення стосувались як давньоруського будівництва XI-XIII ст., так і археологічних знахідок сучасної доби. Науковці поділились дослідженнями про визначні пам’ятки історії, культури та архітектури своїх регіонів. Чималий інтерес у колег викликав, зокрема, виступ наукового співробітника Інституту литовської літератури й фольклору, доктора філологічних наук Сергеюса Темчинеса на тему: «Чернець Арсеній у Супраслі та у Дубні: людина і дійсність». Своєрідною преамбулою до презентації факсимільного видання Дубенського Четвероєвангелія стала доповідь кандидата історичних наук, завідувача відділу історії Заповідника м. Дубна Юрія Пшеничного «Дубенське Євангеліє середини XVI ст.: актуальність факсимільної публікації й сучасної наукової атрибуції». Зрештою кожне з повідомлень під час проведення онлайн конференції являло собою цікаву історичну розробку та дослідження.


Як зауважив директор Державного історико-культурного заповідника Леонід Кічатий, вперше за кілька останніх років на урочистості до замку приїхали разом обидва очільники Рівненщини – голова ОДА Віталій Коваль та голова обласної ради Андрій Карауш. А це – позитивний знак для співпраці влади з історичною перлиною нашого краю.

«Переступаючи поріг Дубенського замку, щоразу відчуваю енергетику історичних епох, наших славних пращурів, – звернувся з вітальним словом до дубенських музейників Віталій Коваль. – І я дякую вам – солдатам культурного, історичного фронту, людям із великим серцем і щирим світоглядом, що, попри складні виклики сьогодення і нестандартні життєві обставини, ви робите так багато, аби наші сучасники та наступні покоління українців не забували про одвічні цінності – про те, що не продається, що закладено в нашій душі, в ДНК кожного українця – дух свободи й прагнення незалежності».
«Замок сьогодні не є фортифікаційною спорудою в прямому значенні, але він виконує іншу почесну місію – захищає духовну броню українського народу, – таким бачить нинішнє призначення історичної пам’ятки Андрій Карауш. – Це броня, яка творилась віками, передавалася з молоком матері, яка є у свідомості кожного справжнього українця»


Теплі слова вітань і подяки за збереження й примноження нашої культурно-історичної спадщини адресували в цей день колективу Заповідника заступник голови Рівненської облдержадміністрації Сергій Гемберг, начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк, голова Вербської територіальної громади Каміла Котвінська, а голова Дубенської районної військової адміністрації Всеволод Пекарський вручив музейникам символічний подарунок – скриньку з 530 монетами номіналом одна гривня, по монетці за кожен рік від заснування замку.

«Ви – вправний, професійний капітан свого корабля, ймення якому Дубенський замок, – звернувся до керівника Заповідника міський голова Дубна Василь Антонюк. – Тому не шукаєте тихої гавані, продовжуєте поступ вперед. За це вам шана і хвала!»


Почесні грамоти від керівників області, міста та району отримали працівники Заповідника Віталій Гаврилюк, Володимир Гаврилюк, Юрій Пшеничний, Андрій Ткачук, Віталій Джус, Іван Денисевич. Своєю чергою адміністрація Заповідника відзначила ветерана музейної справи Тамару Дмитренко та керівника ГО ДФТГ №2 «Волинь» Валентину Сіньковську.

Програму заходів з нагоди 530-ї річниці заснування Дубенського замку завершило засідання робочої фокус-групи на тему «Рівненщина на шляху великого Королівського шляху «Via Regia». Дубенський замок став серцем цього історичного шляху. Як повідомила під час урочистостей начальниця управління культури Рівненської ОДА Любов Романюк, цьогоріч у вересні «Via Regia» визнаний сертифікованим культурним шляхом Ради Європи. І це не ще одна святкова дата, зауважила вона, а мотиваційна і сенсотворна.

Отож Дубенський замок продовжує писати свою славну історію.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 квітня працюємо з 9:00 до 18:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ