Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Подорож замками Хмельниччини

Подорож замками Хмельниччини

Працювати в Заповіднику Дубна і не марити подорожами – неможливо. Про наш Дубенський замок ми знаємо все. Або майже все. А ось дізнатись, чим живуть інші древні історико-культурні пам’ятки України, чим дихають наші колеги-музейники – для нас завжди цікаво. Отож наш маршрут вихідного дня (напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці) проліг на Поділля.

Хмельниччина насправді знаходиться на перехресті славної історії України. А селище Меджибіж, якому 875 років, без сумніву, є центром цього перехрестя. Мабуть, багатьом доводилось чути про щорічний фестиваль «Стародавній Меджибіж», який проводиться в місцевому замку – багатовіковій твердині.

Подорож замками Хмельниччини 2
Справжніх лицарських боїв, які проходять під час фестивалю, в цю жовтневу пору ми не застали. Проте було не менш цікаво почути розповідь працівників Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» про місцевий замок – пам’ятку фортифікаційної архітектури XVI століття.

Саме селище розташоване у верхів’ях Південного Бугу при впаданні в нього річки Бужок. Ці дві річки з висоти пташиного польоту нагадують лебедині крила, які прилягають до Меджибізького замку. Звідси й ще одна його назва – «Білий лебідь». До пам’ятки архітектури національного значення, фундамент якої закладений ще в ХIII ст., нині входять палацовий комплекс, церква святого Миколая, мури з баштою.

Подорож замками Хмельниччини 3
Найцінніша оборона споруда України, руїни костелу в пізньоготичному стилі, фортифікаційна каплиця-ротонда XVII ст., музей пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. на Поділлі, могила Баал Шем Това, засновника хасидизму, – все це про Меджибізький замок. Захопливі розповіді про походи часів Данила Галицького, про меджибізьких Ромео та Джульєтту, про кохання Тадеуша Костюшка, про останнього гетьмана України Павла Скоропадського та про «ярмарок наречених» ви почуєте під час екскурсій від досвідчених екскурсоводів.

Подорож замками Хмельниччини 4
За 50 кілометрів від Меджибожа, в місті Старокостянтинів, знаходиться ще одна колишня резиденція князів Острозьких – замок XVI ст., збудований на місці злиття річок Ікопоть та Случ. Власне, сам Старокостянтинів – місто-фортеця, що мужньо боронила українські землі від татаро-монгольських орд. Жодного разу чужинці не змогли взяти замок князів Острозьких. Його брав в облогу 1648 року Максим Кривоніс, завойовував 1651 року Богдан Хмельницький, 1659 року фортеця була в облозі війська Івана Виговського, а 1669 року тут стояв гетьман Петро Дорошенко…

Подорож замками Хмельниччини 5
Мальовничий замок збудував у 1561 році волинський князь Василь-Костянтин Острозький. До наших днів збереглись напівкругла вежа-донжон, княжий замок, замкова церква, в’їзні ворота та фрагменти стін із фресками.

Подорож замками Хмельниччини 6
Висока п’ятиярусна кам’яна вежа над річкою вважається символом Старокостянтинова. Нині на території замку діє історико-культурний центр-музей «Старий Костянтинів».

У наш час на території обох древніх замків Хмельниччини тривають реставраційні роботи. А значить архітектурно-історичний потенціал пам’яток середньовіччя на порядок збагатиться. Тому радимо усім повторити наш маршрут вихідного дня. Запевняємо – подорож буде захопливою!

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 листопада працюємо з 9:00 до 17:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ