Логотип Дубенський замок
  • Головна
  • Відвідувачам
  • Інклюзія
  • Галерея
  • Про нас
  • Контакти
  • Правила відвідування

Новини заповідника

Келії монастиря бернардинів

Земля потрібна не Заповіднику. Земля необхідна для порятунку пам’яток

Загальновідомо, що низка пам’яток історії та архітектури національного і місцевого значення в Дубні знаходиться в незадовільному стані. Їх потрібно терміново рятувати. Для того, аби провести першочергові протиаварійні роботи на таких об’єктах необхідно залучити інвесторів. Зробити це без відповідної землевпорядної документації, на чиєму б балансі не знаходились пам’ятки, просто нереально.

Тому ще минулого року адміністрація Державного історико-культурного заповідника м. Дубна звернулась до Дубенської міської ради з проханням про врегулювання земельних питань, що стосуються кількох об’єктів, які знаходяться в аварійному стані. Як відреагували в органі місцевого самоврядування на ці звернення, конкретніше ми дізнались від наукового співробітника відділу охорони пам’яток Заповідника м. Дубна Наталії Іванової.
Вперше Заповідник звернувся до Дубенської міської ради з проханням про передачу в постійне користування земельної ділянки для обслуговування будівель та споруд громадської забудови пам’ятки архітектури національного значення – монастиря бернардинів ХVІІІ ст. 4 вересня 2020 року, – розповіла Наталія Іванова. – Цей об’єкт знаходиться в нашому місті на вулиці Д. Галицького, 28, а про його нинішній стан ви можете судити із фото.
Відповідь ми отримали з порушенням термінів, встановлених чинним законодавством – лише 20 жовтня 2020 року. У ній повідомлялось, що спеціалісти управління архітектури, будівництва та земельних питань міської ради розглянули звернення Заповідника і підготували проєкт рішення, який буде винесений на чергову сесію міської ради. Під час сесійного засідання 22 грудня депутатська більшість не підтримала рішення про виготовлення проєкту землеустрою, що стосується монастиря бернардинів.
З аналогічним проханням ми звернулись до міської ради в березні нинішнього року. І знову відмова.
– Вам відомо, чим аргументували депутати свою відмову в передачі Заповіднику земельної ділянки під пам’яткою архітектури національного значення?
Про це залишається лише здогадуватись. Але кожен, хто голосував проти, повинен чітко усвідомити: земля потрібна не Заповіднику, земля необхідна для порятунку історичного об’єкта. У першу чергу – для збереження пам’ятки архітектури й проведення протиаварійних робіт. Для залучення інвестицій у реставрацію та ремонт споруд, які мають історичне значення, слід оформити землевпорядну документацію належним чином.
– У чиєму користуванні зараз знаходяться будівлі та споруди громадської забудови монастиря?
Об’єкт знаходиться в довгостроковій оренді Рівненської єпархії ПЦУ. Вона безумовно, ініціювала б проведення протиаварійних робіт, якби Заповідник отримав державний акт на землю. Однак питання досі залишається відкритим.
Келії монастиря бернардинів 2
– Які ще «гарячі точки» на історичній мапі міста Ви згадали б у цьому ж контексті?
У зоні особливої уваги Заповідника знаходиться також пам’ятка архітектури місцевого значення по вулиці Шевченка, 10 – садиба ХІХ століття (колишній краєзнавчий музей). На даний час об’єкт не використовується, знаходиться в незадовільному технічному стані. А ще вимагає першочергових протиаварійних робіт. Як відомо, невдовзі в цьому приміщенні планується облаштувати Центр українсько-польської культури ім. Тадеуша Чацького. Тому Заповідник теж звернувся до міської ради з клопотанням про надання земельної ділянки в постійне користування.
Здавалося б, у цьому випадку крига скресла: сесія дала дозвіл на виготовлення технічної документації землеустрою. Однак у ході її виготовлення виникла проблема під час підписання акту приймання-передачі знаків земельних меж із суміжними землевласниками. Дехто з власників земельних ділянок нині знаходиться в інших областях України та за її межами.

У такому разі має взятись за справу комісія міської ради з питань земельних спорів, до якої ми двічі звертались за сприянням у погодженні земельних меж. На жаль, Заповідник і у цьому випадку двічі отримав відмову. Комісія мотивувала своє рішення, посилаючись на відповідну постанову Кабміну, яка регламентує Перелік адмінпослуг через міський ЦНАП у період карантину. У цьому переліку, як повідомила комісія, не передбачено послуги погодження земельних меж при невідкладних обставинах на період дії карантину. Я ж вбачаю у цій відмові спробу маніпулювати постановою уряду в умовах карантину.
Виходить, що з одного боку в міській раді нам пішли назустріч, а з другого боку – аж ніяк не сприяють у виготовленні державного акту на землю з подальшим залученням інвесторів для реалізації важливого проєкту, який має міжнародне значення.
Поки не буде розв’язано цей «гордіїв вузол», пам’ятка архітектури руйнуватиметься й надалі. Тим часом у міській раді мають «привід» говорити, що Заповідник м. Дубна «недостатньо дбає про збереження історичних пам’яток». Ось така парадоксальна і водночас неприємна ситуація.

Контакти

Логотип заповідника Дубно
Україна, 35600, Рівненська область
місто Дубно, вулиця Замкова, 7a
+380984758621 (каса)
+380965752552 (шлюб)
Email: Напишіть нам!
Web: www.zamokdubno.com.ua

Графік роботи

З 1 листопада працюємо з 9:00 до 17:00 год.
Без обідньої перерви.

Експозиційні та виставкові зали зачиняються за 15 хв до завершення робочого дня.

Вихідні дні: 1 січня, 7 січня та перший день Великодня

Долучайтеся до нас!

© 2024 Дубенський замок
УКФ
Сайт адаптовано за підтримки
«Український культурний фонд».
2021 рік
ХОСТИНГ САЙТІВ